°C 21

Župan Kožić obišao općinu Žumberak

01.09.2017.

majai

Župan Stjepan Kožić obišao je sa suradnicima obnovljene prometnice na području općine Žumberak- preasfaltiranu županijsku cestu od Kostanjevca do Sošica, u dužini oko 6,5 kilometara i nerazvrstanu, a sada asfaltiranu cestu od Župana do Velikog Vrha, u dužini oko 4 kilometra, s odvojcima do pet žumberačkih naselja.

-Ako izgubimo stanovništvo u ruralnim prostorima, ako će svi žitelji biti koncentrirani oko pet ili nešto više velikih gradova, nećemo imati kvalitetnu državu. Život u ruralnom prostoru znači i očuvanje toga prostora. Moramo stvarati preduvjete da mladi ne bježe s tih prostora. Županija stoga značajna sredstva izdvaja upravo za kapitalne potpore ruralnom razvoju- rekao je župan.


Sredstva za asfaltiranje ceste od Župana do Velikog Vrha zajednički su izdvojili Županija (600.000 kuna) i Općina Žumberak (265.000 kuna), dok je prometnica od Kostanjevca do Sošica, s oko 2,8 milijuna kuna preasfaltirana kreditnim sredstvima Županijske uprave za ceste.

Pri obilasku Žumberka županu je prezentiran i projekt Eko centra Sošice kojega je na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja prijavila Javna ustanova „Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje“. Centar je zamišljen kao središnja točka gdje će posjetitelji dobiti informacije o prirodnim vrijednostima i turističkim atrakcijama Parka prirode.

Uz zgradu info-centra, koja će kao i ostali objekti biti sagrađena od prirodnih materijala (drva i kamena), centar će obuhvaćati tri bungalova sa smještajnim kapacitetima, gospodarsku zgradu i ugostiteljski objekt, vidikovac, sportske terene, igralište za djecu i amfiteatar.

(Zagrebačka županija)