°C 20

Obtnički forum uskoro u Jaski: Najveća briga za obrazovanje

10.10.2017.

majai

Jastrebarsko će u ožujku 2018. godine biti domaćin 3. obrtničkog foruma Zagrebačke županije. Tim povodom u Udruženju obrtnika Jastrebarsko u petak je održan radni sastanak nakon kojeg su svečano otvorene i novouređene prostorije Udruženja.

Stanje u obrtništvu i županijski obrtnički forum bile su dvije glavne teme radnog sastanka u Udruženju obrtnika kojeg je vodio predsjednik Udruženja Stipe Bučar, a nazočio mu je i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić te predstavnici Udruženja obrtnika Karlovca, Rijeke i Zagreba kao i predstavnici Grada Jastrebarskog i susjednih općina.Iako se pad broja obrtnika koji je proteklih godina bio evidentan, prema riječima predsjednika Udruženja Stipe Bučara, polako zaustavlja, problema u obrtništvu ima mnogo. U prvom redu vezani su za obrazovanje na čijem je području potrebno uložiti više napora kako bi se po završetku osnovne škole učenici opredijelili za obrtnička zanimanja. Ove godine u Srednju školu Jastrebarsko upisalo ih se tek 16, i to 12 za zanimanja automehaničar i četiri za instalatera grijanja.

-Evidentan je sve manji broj upisanih učenika u obrtnička zanimanja i tu moramo vidjeti kako sa školom i s Gradom, na koji način stimulirati učenike i pripremiti ih da se upisuju u obrtnička zanimanja. Udruženje u tom smislu već nekoliko godina provodi niz akcija. Svake godine učenike osmih razreda i njihove roditelje upoznajemo s obrtničkim zanimanjima, kako i gdje se upisati i svim onim pogodnostima koje mogu dobiti nakon završetka srednje škole-rekao nam je Bučar.Obrazovanje je tako, prilikom sastanka, prihvaćeno i kao ključna tema o kojoj će se raspravljati na spomenutom obrtničkom forumu u Jastrebarskom. Istaknuo je to posebno predsjednik OKZ-a Mirza Šabić naglasivši kako je školarce stipendiste potrebno vezati da nakon školovanja ostaju u Hrvatskoj.

Na sastanku su istaknuti i drugi problemi s kojima se obrtništvo susreće od licenciranja radionica, zbrinjavanja građevinskog otpada, sive ekonomije i zakona koji u praksi ne funkcionira. O svemu tome, složili su se prisutni, govorit će se također na obrtničkom forumu.Nakon sastanka svečano su otvorene nove prostorije u potkrovlju Udruženja obrtnika.

- Na katu imamo jednu edukacijsku dvoranu, a nismo imali sanitarnog čvora. Kad smo krenuli u to uređenje uredili smo još jednu kancelariju i arhivu, a glede obrtničkog doma smo zaokruženi. To će nam uvelike pomoći u radu našeg Udruženja, a naravno i kod edukacija, priprema i za majstorske ispite i sve što Udruženje radi za naše obrtnike-rekao nam je Stipe Bučar.

Prostorije su uređene u suradnji s Gradom Jastrebarsko, Obrtničkom komorom Zagreb te dobrovoljnim radom jaskanskih obrtnika.