°C 9

Predstavljen EU projekt „4 godišnja doba“: 'Cilj je usvajanje zdravih navika i prevencija razvoja bolesti starijih osoba'

07.11.2019.

Petar Brnada

U sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i Poziva - Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 1 odobren je projekt "4 godišnja doba" Matice umirovljenika Grada Zagreba, priopćili su iz Grada Jastrebarskog.

Grad Jastrebarsko je partner na projektu uz Maticu umirovljenika Hrvatske, Prehrambeno-biotehnološki fakultet i Kineziološki fakultet. Ukupna vrijednost projekta iznosi 499.900,00 kuna, a stopa sufinanciranja iz sredstava Europskog socijalnog fonda iznosi 100%. Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, odnosno do listopada 2020. godine.

-Cilj projekta je poticanje i podrška usvajanju i zadržavanju zdravih navika i poboljšanje kulture življenja starijih osoba kako bi se spriječio nastanak i razvoj bolesti do kojih dolazi u velikom broju slučajeva zbog neznanja i prepuštanja starijih osoba samima sebi, od kojih je sve više samačkih domaćinstava- pojasnili su iz Grada.

Naime, projektom će se sudionicima omogućiti da posebnim programima za svako godišnje doba, kroz stručne tribine o važnosti očuvanja zdravlja pomoću pravilne ishrane te provedbu rekreativnih aktivnosti prilagođenih dobi i godišnjem dobu uz izrađene edukativne priručnike, osnaže svoje dosadašnje znanje u prevenciji razvoja bolesti. Tijekom provedbe projekta aktivnostima će biti obuhvaćeno ukupno 350 umirovljenika.

Kroz projekt će se u četiri odvojene, ali povezane tematske jedinice istaknuti najveći i najčešći zdravstveni izazovi za populaciju starije dobi. Predviđene su edukacijske tribine o prevenciji kroničnih bolesti i ozljeda kod starijih osoba, održavanje sportsko-rekreativnih aktivnosti, tijekom 4 godišnja doba, te podizanje svijesti o važnosti pravilne ishrane i tjelesnih aktivnosti vezano za pojedina godišnja doba. Stečena iskustva će se koristiti za budući rad u svim udrugama umirovljenika, članicama Matice umirovljenika Hrvatske. Tijekom provedbe aktivnostima projekta biti će obuhvaćeni članovi Udruge umirovljenika Jastrebarsko.

Foto: Grad Jastrebarsko