°C 13

Deset godina poetsko-glazbenog programa na novoj lokaciji

22.05.2020.

Redakcija

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom u suradnji s Glazbenom školom Jastrebarsko održat će se jubilarni 10. poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" sljedeći petak, 29. svibnja 2020, u 20 sati.

U programu će sudjelovati Gradsko pjevačko društvo ''Javor'', profesorice Glazbene škole Jastrebarsko, dramski umjetnik Robert Kurbaša, maestro Josip Cvitanović, glumice i glumci Kazališta Škrabe te gosti iznenađenja.

Poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" održat će se uoči blagdana Duhova. Posljednjih devet godina program se održavao u kapeli Svetog Duha u centru Jastrebarskog. Taj biser crkvene arhitekture godinama je privlačio velik broj posjetitelja, ljubitelja poezije i glazbe, od kojih su mnogi tada prvi put zakoračili u ovu jaskansku kapelu.

- Kapela Svetog Duha, koja se spominje već sredinom 14. stoljeća, u potresu koji je zadesio Zagreb i okolicu 22. ožujka 2020, pretrpjela je nažalost znatna oštećenja. Predstoji joj saniranje i obnova pa se ove godine naš program, ni tradicionalno Duhovsko bdjenje ni svete mise, koje se u njoj slave na Duhovski ponedjeljak, neće moći održati - kazali su organizatori.  

Ni potres ni globalna pandemija ne spriječavaju jaskanski Ogranak Matice hrvatske spriječiti u njihovoj misiji – širenju kulture, slavljenju baštine, glazbe, poezije, scenske umjetnosti i tradicije. Program će se ove godine održati ispred Pastoralnog centra jaskanske župne crkve.

- Vjerujemo da će Duh Sveti bdjeti nad našim brojnim izvođačima i gledateljima i na ovoj novoj lokaciji. U slučaju kiše program će se održati u Župnoj crkvi svetog Nikole biskupa. Posjetitelje molimo da sa sobom donesu sjedalice - nadodali su iz jaskanske Matice.

 Ovogodišnji program održava se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zagrebačke županije i Župe svetog Nikole biskupa Jastrebarsko.