°C 11

Gojzerice stare 85 godina izložene u planinarskom domu Žitnica

25.10.2018.

Redakcija

Planinarski dom Žitnica na Japetiću bogatiji je za povijesni eksponat - gojzerice jednog od pionira planinarskog društva Jastrebarsko, gospodina Miljenka Rendulića. Eksponat i vitrinu Hrvatskom planinarskom društvu Jastrebarsko poklonio je gosp. Goran Ringel.

Jaskanski planinari i njihovi prijatelji organizirali su 1993. godine izlet na sjeverni Velebit. Na tom izletu sudjelovao je tadašnji 19-godišnjak, sin poznatog jaskanskog odvjetnika Rendulića, Miljenko Rendulić. Na nogama je imao gojzerice koje su nedavno pronađene na tavanu kuće, a danas su stare 85 godine.

- Ove zime, kada sam dobio dozvolu sadašnjeg vlasnika kuće Rendulić, gospodina Nikole Rožića, da pregledam kuću, na tavanu sam našao planinarske cipele koje je Miljenko tada nosio. Nema bolje stvari nego kada se spoje slika i predmet sa slike u jednome-kazao je, putem Facebook stranice "Jastrebarsko stare slike" Goran Ringel.Gospodin Ringel je odlučio darovati gojzerice i slike Gradskom Muzeju u trajnu postavu, jer kako kaže, želi da se slike i gojzerice sačuvaju za buduće naraštaje, te da svi vide kako se nekada planinarilo.(Foto: HPD Jastrebarsko/ FB Jastrebarsko stare slike)


Galerija slika

Gojzerice stare 85 godina izložene u planinarskom domu Žitnica Gojzerice stare 85 godina izložene u planinarskom domu Žitnica Gojzerice stare 85 godina izložene u planinarskom domu Žitnica Gojzerice stare 85 godina izložene u planinarskom domu Žitnica