Novosti Sport Događanja

Svečanom misom u crkvi svetog Mihaela u Kalju žumberački vatrogasci proslavili svog nebeskog zaštitnika

05.05.2024. / Redakcija

Vatrogasci diljem zemlje ovaj vikend slave svog nebeskog zaštitnika, svetog Florijana – kršćanskog sveca i mučenika.

Dan je to kada vatrogasci, profesionalni i dobrovoljni intervencijska odjela zamijene svečanim odorama. Učinili su to i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Žumberka.

Svečanu svetu misu u crkvi svetog Mihaela arkanđela u Kalju služio je kaljski župnik mons. Juraj Jerneić koji uvijek naglašava važnost vatrogastva koji u ovom kraju živi i stoljetnu tradiciju.

Zagovor svetog Florijana zazvali su članovi DVD-a Gornja Vas, Oštrc – Kostanjevac, Sošice, Nova Sela, Kupčina Žumberačka i Petričko Selo.

Nakon svečane svete mise druženje je nastavljeno u vatrogasnom domu Gornja Vas čiji su članice i članovi bili ove godine zaduženi za ručak.

Svi koji su ove godine krenuli prema Žumberku, zasigurno su primijetili i novi asfalt na prometnicama u žumberačkim selima.

Dan svetog Florijana podsjetnik je na osnivanje prve dobrovoljne vatrogasne organizacije u Hrvatskoj 1864. godine pod nazivom ''Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu''. Nakon Varaždina dobrovoljna vatrogasna društva osnivaju se i u drugim hrvatskim gradovima.
Prva profesionalna vatrogasna postrojba osnovana je 1863. u Rijeci.

Naš hrabri vatrogasci na pomoći su za vrijeme požara, potresa, poplava i ostalih nesreća. S “glavom u torbi” nesebično spašavaju živote i imovinu.

Hvala im uz poznati vatrogasni pozdrav "Vatru gasi, brata spasi".

Galerija slika

Svečanom misom u crkvi svetog Mihaela u Kalju žumberački vatrogasci proslavili svog nebeskog zaštitnika Svečanom misom u crkvi svetog Mihaela u Kalju žumberački vatrogasci proslavili svog nebeskog zaštitnika Svečanom misom u crkvi svetog Mihaela u Kalju žumberački vatrogasci proslavili svog nebeskog zaštitnika Svečanom misom u crkvi svetog Mihaela u Kalju žumberački vatrogasci proslavili svog nebeskog zaštitnika Svečanom misom u crkvi svetog Mihaela u Kalju žumberački vatrogasci proslavili svog nebeskog zaštitnika Svečanom misom u crkvi svetog Mihaela u Kalju žumberački vatrogasci proslavili svog nebeskog zaštitnika Svečanom misom u crkvi svetog Mihaela u Kalju žumberački vatrogasci proslavili svog nebeskog zaštitnika Svečanom misom u crkvi svetog Mihaela u Kalju žumberački vatrogasci proslavili svog nebeskog zaštitnika Svečanom misom u crkvi svetog Mihaela u Kalju žumberački vatrogasci proslavili svog nebeskog zaštitnika Svečanom misom u crkvi svetog Mihaela u Kalju žumberački vatrogasci proslavili svog nebeskog zaštitnika Svečanom misom u crkvi svetog Mihaela u Kalju žumberački vatrogasci proslavili svog nebeskog zaštitnika

Podijeli