°C 2

Mara Doljak Jaskancima predstavila svoj putopis

12.11.2018.

Redakcija

-Veseli me što su okupljeni na večerašnjoj promociji mojih knjiga jako dobro upućeni u tematiku Camina o kojoj govorim i pišem, a još me više raduje činjenica da je nekoliko Jaskanaca, propješačilo čuveni hodočasnički put Camino de Santiago u Španjolskoj– izjavila je u petak u Jastrebarskom Mara Doljak, koja je 800 kilometara dugu rutu prošla u tri navrata.

O svojim je iskustvima napisala putopis Moj Camino – Šetnja u dubine sebe, a uslijedio je i nastavak, Moj Camino 2, u kojem autorica detaljno prenosi prošlost, tradiciju i ljude koji su oblikovali hodočasnički put i njegove legende.Camino de Santiago je ruta koju prelazi godišnje oko 250 tisuća hodočasnika iz Španjolske, cijele Europe i svijeta koja vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Zbog toga se naziva još i Put Svetog Jakova.

Tijekom cijelog Srednjeg vijeka, Santiago de Compostela je bilo vrlo popularno hodočasničko odredište te je na ovoj trasi izgrađeno oko 1800 građevina, vjerskih, ali i svjetovnih, od velikog povijesnog značaja. O njima, kroz prezentaciju fotografija i video snimaka, Mara Doljak govorila je u Centru za kulturu Jastrebarsko, koji je bio organizator ovog predavanja.-Svatko ima svoj Camino, svoj doživljaj Camina i teško je prenijeti sve dojmove, emocije i spoznaje koje donese ovo hodočasničko putovanje– zaključila je Doljak.

UNESCO je 1993. proglasio španjolski i francuski dio puta za Santiago UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom.

(CZK)