°C -5

Župan obišao radove na jaskanskom Domu zdravlja

30.11.2018.

Redakcija

Na zgradi ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u Jastrebarskom trenutno se provode veliki radovi na energetskoj obnovi koji obuhvaćaju građevinske, strojarske i elektrotehničke zahvate.

Tako će jaskanski Dom zdravlja uskoro dobiti toplinsku fasadu i led rasvjetu, dok će se postojeći sustav grijanja zamijeniti dizalicom topline zrak-voda, a na radijatore će se postaviti elektronički termostatski ventili.

Kako su naveli iz Zagrebačke županije, realizacijom projekta godišnja potreba energija za grijanje smanjit će se za 60,8%, a godišnja potrebna energija za rasvjetu za 46%. Potrošnja ukupne godišnje primarne energije bit će manja za 75,9%, a emisija štetnih stakleničkih plinova, na godišnjoj razini, smanjit će se za 81,2%.

Nakon završene obnove zgrada će prema kriteriju specifične godišnje toplinske energije za grijanje biti svrstava u energetski razred „C“, a prema kriteriju specifične godišnje primarne energije u energetski razred „A+“.

Ukupna vrijednost energetske obnove Doma zdravlja iznosi 2,49 milijuna kuna, od čega 1,27 milijuna kuna otpada na bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj dok su ostalo sredstva proračuna Zagrebačke županije.

Radove na Ispostavi sa svojom je zamjenicom Nadicom Žužak obišao i Župan Stjepan Kožić, prilikom čega je izrazio zadovoljstvo što se radovi odvijaju i brže od planirane dinamike.

-Višak sredstava za energente, kojega ćemo ostvariti nakon obnove, uložit ćemo u nabavu opreme, čime ćemo podići kvalitetu usluge Doma zdravlja- rekao je župan, podsjetivši da je Županija ove godine ugovorila energetsku obnovu tri ispostava Doma zdravlja - u Vrbovcu, Jastrebarskom i Zaprešiću.

Pritom je otkrio da je ukupna vrijednost ovih radova 9,2 milijuna kuna, od čega su 4,8 milijuna kuna bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostalo sredstva proračuna Zagrebačke županije.

Zamjenik gradonačelnika Jastrebarskoga, Domagoj Šlat, prilikom obilaska podsjetio je da je dosad sredstvima Županije energetski obnovljena OŠ „Ljubo Babić“ kao i područne škole u Gornjem Desincu i Plešivici, te rekao da raduje što je Grad sada ušao i u županijski program energetske obnove ispostava Doma zdravlja. Sredstvima Grada, napomenuo je Šlat, u Jaski je sagrađen i niskoenergetski dječji vrtić.

Foto: Zagrebačka županija