°C 18

Krašić: Sufinanciraju se obnovljivi izvori energije u obiteljskim kućama, potpore i do 75 000 kuna

10.07.2019.

Redakcija

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je otvorio natječaj za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućamaNatječajnu dokumentaciju s detaljnim uputama možete preuzeti na službenim stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Građanima je dostupno ukupno 11 milijuna kuna za poticaje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, ovisno o lokaciji kuće, građani će moći dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja što iznosi maksimalno do 75 000 kuna.

Prošle godine Fond je sufinancirao nabavu i ugradnju kotlova na biomasu i dizalice topline te su ove godine u program poticaja dodani i sunčani toplinski kolektori za zagrijavanje vode. Valja napomenuti kako se ovim programom želi građanima omogućiti manja potrošnja energije, korištenje dostupnih izvora kao što su biomasa, geotermalna energija ili sunce te će se na taj način uštedjeti na energiji, ali istovremeno građani će biti neovisniji o cijenama fosilnih goriva.

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 četvornih metara.

Kako bi se prijavili, građani moraju imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće, prebivalište na toj adresi te suglasnost ostalih suvlasnika kuće, a Fond će sufinancirati i izradu glavnog projekta te trošak stručnog nadzora.
Natječaj će biti otvoren do iskorištenja sredstava, do kraja godine.

Foto: Općina Krašić