°C 16

Sve lokacije i vrste spremnika za prikupljanje otpada vidljive i putem mobilne aplikacije

16.09.2019.

Redakcija

U sklopu EU projekta #JArecikliram na Reciklažnom je dvorištu Božićka u Jastrebarskom održana prezentacija sustava odvojenog prikupljanja otpada na području grada Jastrebarskog te predstavljena besplatna mobilna aplikacija JArecikliram.

Među okupljenim građanstvom reciklažno su dvorište posjetili i učenici Osnovne škole Ljubo Babić te Srednje škole Jastrebarsko, a na samom su obilasku svi dobili vrijedne informacije o gospodarenju otpadom na području grada Jastrebarskog. Tako je u okviru svoje prezentacije Zdenko Komorčec iz tvrtke Eko Flor d.o.o. prisutnima pojasnio koje vrste i količine otpada mogu besplatno odložiti na reciklažnom dvorištu te načine odvajanja i sortiranja. Okupljenima je iznio i neke zanimljive činjenice poput toga da svaki stanovnik Hrvatske godišnje prosječno proizvede više od 403 kilograma otpada, kao i da je jednoj plastičnoj boci potrebno više od 500 godina za razgradnju. Naglasio je kako bi takve informacije trebale zabrinuti svakog pojedinca te ga osvijestiti da i jedan čovjek čini razliku te je na njemu odgovornost da spriječi nastanak otpada te da odgovorno postupa s njim. Obilaskom reciklažnog dvorišta prisutni su također dobili korisne informacije o pojedinim vrstama otpada, načinima postupanja s otpadom i njegovom zbrinjavanju.

U nastavku je predstavljena nova internet stranica i besplatna mobilna aplikacija JArecikliram, a koje korisnicima omogućuju pregled svih lokacija zelenih otoka na području grada Jastrebarskog i vrsta spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Također, putem istih građani će moći prijaviti nepropisno bačen otpad ili štete na zelenim otocima. Ovakvim aktivnostima Grad Jastrebarsko želi uključiti svakog građanina da vodi brigu o zaštiti jaskanskog okoliša za buduće generacije, te poticati ih da u svojoj svakodnevnici primjenjuju pravilne navike u postupanju s otpadom.

Valja istaknuti da je Grad Jastrebarsko među prvim gradovima koji su na svom području postavili zelene otoke, mjesta na kojima građani mogu odlagati pojedine vrste otpada, a građanima je omogućen i besplatan odvoz glomaznog otpada na kućnom pragu. Na području Grada nalaze se ukupno 32 lokacije sa nadzemnim i polupodzemnim spremnicima. Također, Grad Jastrebarsko osigurao je funkcioniranje jednog mobilnog reciklažnog dvorišta postavljenog tijekom godine na 30 lokacija u gradskim naseljima, kako bi stanovnicima tih naselja bilo dostupnije odvojeno odlaganje pojedinih vrsta otpada.

Najbolja potvrda dosadašnjih napora koje Grad kontinuirano ulaže kroz razne segmente kako bi naš okoliš očuvao čistim za buduće generacije su osvojene nagrade i priznanja za Najbolja rješenja i prakse iz područja energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, te visoko 7. mjesto u Hrvatskoj po stopi odvojeno prikupljenog otpada (31,71%) u 2018. godini.