°C 19

Savjeti policije: Oprez prilikom posjeta grobljima, krađe iz automobila sve češće

31.10.2019.

Redakcija

Na području PP Jastrebarsko tijekom jučerašnjeg dana zabilježena su dva događaja. Policija je tako zaprimila dojava o naletu osobnog vozila na srnu u mjestu Kupinec. Nastala je materijalna šteta, kratko su priopćili iz policije.

U 12:40 sati zaprimljena je dojava o oštećenju vrata vikend kuće u mjestu Reštovo. Izvršen pregled mjesta događaja, daljnji rad se nastavlja.

Svi sveti

Pred nas dolaze blagdani Svih svetih, kada velik broj sugrađana automobilima posjećuje groblja i odaje počast svojim najmilijima, te u tim trenucima uglavnom ne razmišljaju o sigurnosti svoje imovine.

Prateći statističke podatke, razvidno je da velik broj počinjenih kaznenih djela otpada na provalne krađe iz automobila stoga iz policije upozoravaju na sljedeće:

    - zatvarati i zaključavati sva vrata i prozore na automobilu kada se isti napušta pa makar to bilo i na kratko vrijeme,

    - ne ostavljati vrijedne predmete (torbice, novčanike, aktovke, mobitele i sl.) na vidljivom mjestu u automobilu,

    - ne spremati stvari u prtljažnik automobila prije odlaska jer možda to netko promatra,

    - po mogućnosti ne ostavljati vozila na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora, 

    - u slučaju uočavanja sumnjivih nepoznatih osoba odmah o tome obavijestiti policiju, te pokušati uočiti njihove karakteristike i tjelesne osobine.  

Ukoliko već dođe do počinjenja kaznenog djela odmah o tome obavijeste policijsku postaju na broj telefona 192 ili policijsku ophodnju koju će moći zamijetiti prilikom učestalih obilazaka mjesnih groblja u cilju sprečavanja izvršenja takvih djela, nakon čega će na mjesto događaja izaći policijski službenici i poduzeti sve potrebite mjere i radnje. 

Vikend akcija

Nadalje tijekom vikenda na području Policijske uprave zagrebačke, tako i na području Policijske postaje Jastrebarsko, provodit će se pojačan nadzor vozila i vozača, a koje se provodi zbog povećanog broja prometnih nesreća s poginulim sudionicima u prometu, kao i u svrhu povećanja razine sigurnosti u prometu i sprječavanja činjenja najtežih prometnih prekršaja, prvenstveno prekoračenja dopuštene brzine vožnje, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao i drugih prekršaja, poglavito koji direktno utječu na posljedice prometnih nesreća.