°C 11

Stiglo nam je proljeće, ali stiže i snijeg!

20.03.2020.

Redakcija

Jutros u 4 sata i 50 minuta, na sjevernu hemisferu Zemlje, pa i u Hrvatsku, službeno je stiglo proljeće! Astronomskim riječnikom, to je trenutak proljetne ravnodnevice, kad su dužine dana i noći približno jednake. Astronomski kalendar stoga utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca.

Zanimljivo je da je na zapadnoj hemisferi (Sjeverna Amerika) proljeće stiglo ranije, 19. ožujka, što je najraniji početak proljeća unazad 124 godine. Tako je Sunce na današnji dan točno na nebeskom ekvatoru, odakle će se početi penjati sjeverno od ove nebeske paralele. Istovremeno, u državama ispod ekvatora počinje jesen. Proljeće će trajati do 20. lipnja, kad će kalendarski započeti ljeto.

No, iako je danas astronomski prvi dan proljeća, prognoza za idući tjedan je snježna. Naime, meteorološki podaci s Državnog hidrometeorološkog zavoda nagovješćuju zahlađenje već početkom idućeg tjedna.

Izvor: DHMZ

Izvor: DHMZ

Sudeći po nadolazećim prognozama, izgleda da još uvijek nije vrijeme za zaborav na toplije, zimske jakne, kao i proljetnu čistku ormara.