°C 6

Posjetite Male knjižnice jaskanskog kraja

05.06.2020.

Redakcija

U Jastrebarskom u ožujku 2019, a u Klinča Selima u ožujku ove godine, postavljene su Male besplatne knjižnice – licencirane "Little Free Libraries", u kojima svatko može slobodno uzeti knjigu doma, ili pak donijeti neku svoju i ostaviti je u knjižnici te je tako podijeliti s drugima.

Jaskanska Mala knjižnica nalazi se ispred Osnovne škole "Ljubo Babić", a klinčaselska u dječjem parku nedaleko od Osnovne škole. Školske knjižničarke Sandra Marković Čukoić (Jastrebarsko) i Sanja Šušnjara Raić (Klinča Sela) marljivo brinu da se u malim knjižnicama uvijek može naći zanimljivog štiva i za djecu i za njihove roditelje, a poslale su nam i fotografije. Na njima vidimo da naše knjižnice i njihov sadržaj razgledavaju u Jastrebarskom školska djeca, a u Klinča Selima mama Marijana, djevojčica Ljupka i beba Tonka.

Obje knjižnice postavio je Kreativni studio Zvrk u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom, Kazalištem Škrabe i osnovnim školama u Jastrebarskom i Klinča Selima. Izradio ih je Goran Ringel, autor stranice "Jastrebarsko Stare Slike". Knjižnice su postavljene u sklopu programa "Vrelo zavičaja", kojem je cilj poticanje čitanja i pisanja kod djece i mladih. "Vrelo zavičaja" zaslužno je i za radionice kreativnog pisanja koje je u spomenutim školama vodila prof. komparativne književnosti i začetnica programa Klementina Škrabe. Proteklih mjesec dana pokrenuta je još jedna radionica kreativnog pisanja, no zbog situacije s virusom održana je online. Privukla je djecu i mlade iz mnogih hrvatskih krajeva, a slična online radionica odvijat će se i tijekom ljetnih mjeseci.

Ove jeseni Zvrk, jaskanska Matica i Kazalište Škrabe planiraju otvaranje još jedne Male besplatne knjižnice, a krajem godine u Jastrebarskom će se održati svečanost na kojoj će najbolji autori okupljeni na online radionicama kreativnog pisanja dobiti diplome i nagrade. Njihove priče bit će i objavljene. Članovi stručnog žirija koji vrijedno čita, komentira i ocjenjuje sve priče nastale na radionicama kreativnog pisanja su književnik i dramatičar Nino Škrabe, književnica i pjesnikinja Sonja Zubović te autorica knjige "Liječnici jaskanskog kraja" i dugogodišnja članica Čitalačkog kluba žena "Večera uz knjigu" Dunja Čop.

Galerija slika

Posjetite Male knjižnice jaskanskog kraja Posjetite Male knjižnice jaskanskog kraja Posjetite Male knjižnice jaskanskog kraja Posjetite Male knjižnice jaskanskog kraja Posjetite Male knjižnice jaskanskog kraja Posjetite Male knjižnice jaskanskog kraja