°C 0

Jaska ima novu mladu glazbenu nadu: Tko je Karla Ban?

24.09.2020.

Maja Peranić

Karla Ban, 22-godišnjakinja iz Jastrebarskog nastupila je na ovogodišnjem The Voice Hrvatska, gdje je ostavila trag istaknuvši se posebnim glasom, zanimljivim stajlingom i nastupom kakav se ne zaboravlja. Ova mlada djevojka sama piše tekstove i ima svoj novi singl naziva ""Emotivno, neobično, glasno" – tri riječi koje u punom smislu opisuju upravo nju.

Karla Ban naša je mlada sugrađanka koja studira grafiku na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, a uz likovnu umjetnost, gaji i ljubav prema glazbi. Glazbom se bavi od malih nogu, a ljubav prema njoj naslijedila je od oca, koji je također dugogodišnji glazbenik.

-Najviše sam se zaljubila u glazbu preko tate koji ima svoj bend i koji je na mene i mog brata prenio tu ljubav. Brat je prvi krenuo u glazbenu školu pa me nagovorio da idem i ja pa sam tako upisala violončelo i zavoljela glazbu. Naviše volim pop i rock, pogotovo zvuk 80-ih, Freddieaa Mercurija i Dinu Dvornika koji su mi i uzori te smatram da danas takve glazbe na našoj sceni fali – priča nam naša mlada sugrađanka.

"Moj se put dijeli na dva djela"

Karla danas ima svoj prvi singl naziva "Emotivno, neobično, glasno" za koji je sama napisala tekst, a on je njena svojevrsna autobiografska priča.

-Nisam htjela pisati nikakve sladunjave ljubavne pjesme, znala sam da kad ću pisati da to mora biti pjesma o meni i zato se i tako zove jer priča o meni i mojim putevima: "Moj put se dijeli na dva djela, srce kaže: to je ono što si htjela" – to se odnosi na moj likovni i glazbeni put-kaže nam Karla.

Da pjesma nastane ponovo je pomogao Karlin tata u suradnji s poznatim gitaristom Borisom Dugim Novačkim Zambom koji potpisuje glazbu i aranžman. Kako pjesma zvuči možete poslušati OVDJE.

Odskočna daska za ozbiljan ulazak u glazbene vode bilo je sudjelovanje u glazbenom show-u The Voice Hrvatska ovog proljeća. Iskustvo koje je Karla odande ponijela uvelike joj je pomoglo da se upusti u svijet glazbe.

-To mi je bio jedan od jako lijepih trenutaka u životu. Jer oduvijek mi je bila želja nastupiti u takvom show-u. Probala sam se više puta prijaviti i na druga natjecanja tog tipa, no kad sam ovog proljeća napokon uspjela bila sam presretna. Upoznala sam ljude iz svijeta glazbe, produkcija je bila odlična i tim koji je radio sa mnom. Puno je to pozitive, dobre energije i sreće. Upoznala sam jako puno ljudi, glazbenika u bendu i stekla prijateljstva među natjecateljima u drugim timova. Svima nam je to natjecanje bilo odskočna daska za dalje-ispričala nam je Karla.Bila je član tima Ivana Dečaka i dogurala do druge faze natjecanja nakon audicije.

Kaže nam kako je prije tog natjecanja bila isključivo fokusirana na Akademiju i svoj likovni poziv, no nakon sudjelovanja u ovom show-u, ozbiljno se primila glazbe.

Za uspjeh se treba pobrinuti sam

U svrhu pisanja ovog članka s Karlom smo se čuli telefonski i sami se uvjerili u vrlo poseban karakter ove mlade djevojke. Energična, emotivna, glasna i pomalo neobična, baš kako kaže naslov njezine pjesme, puna entuzijazma objasnila nam je kakav to glazbeni put sebi predviđa:

-Nemam ja neke pretjerane planove za budućnost. Ja sam više tip kako se kaže "Go with the flow". Kako se vrata otvore nastojat ću ih iskoristiti. Bavit ću se glazbom i likovnom umjetnošću jer to volim i s time sam sretna. Glazbena scena kod nas je, za nas mlade ljude "ni sim, ni tam"! Ne mogu očekivati da ću biti Nina Badrić! Niti to ne želim. Ne želim pisati sladunjave pjesme, nisam to ja. Želim raditi pjesme koje će si ljudi htjeti staviti u slušalice. Nema danas takvih domaćih pjesama. Treba to promijeniti. Vratiti stil Dine Dvornika, Freddia Mercuryja koji mi je najveći uzor. Njegova odlična prezentacija na sceni, komunikacija s publikom to je nešto što ja kroz glazbu hoću ljudima pružiti – rekla nam je Karla i dodala:

- Svi mi nakon The Voice-a ili ćemo uzet stvar u svoje ruke ili ćemo nestati sa scene. Ja sam odlučila ovo prvo. Ja sam iz obične, male Jaske, ako će itko nešto za mene napraviti onda sam to ja sama! - komentirala je Karla Ban.

Da ovu mladu i ambicioznu Jaskanku čeka uspješna glazbena karijera uvjereni su i domaći glazbenici i tekstopisci koji je ne propuštaju hvaliti, a upravo će nam riječi jednog od njih poslužiti kao zaključak ove priče koja je, uvjereni smo, samo početak glazbenog puta Karle Ban:

-Ona prava Karla je - uvijek svoja, osebujna, bez kompromisa i podilaženja. Djevojka je jaka u glavi i ne mašta o nekoj slavi, jer je svjesna situacije oko gužve na glazbenoj sceni, a s obzirom na to da baš uživa u glazbi i pjevanju, za vjerovati je da baš ona bude jedna od predvodnica nekog novog glazbenog vala na ovim prostorima-istaknuo je tekstopisac Krunoslav Krapec.

Kako dobro zvuči Karla uvjerite se sami.

 

(foto: screenshot youtube)