°C 2

Županijske brojke rastu, a u Jaski već danima nema novog slučaja

25.09.2020.

Maja Peranić

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas evidentirano je 740 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 514 osoba, a 15 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 211 slučajeva.

U odnosu na podatke od jučer oboljele su 24 osobe na području županije. Najviše novooboljelih, čak 7 danas ima Velika Gorica, po 3 osobe dolaze iz općine Brckovljani i općine Križ, po 2 slučaja imaju gradovi Zaprešić, dugo Selo te općina Stupnik i Rugvica, dok po jednog novozaraženog imaju danas Vrbovec, te općine Brdovec, i Kloštar Ivanić. Izliječeno je 14 osoba.

Od 24 novooboljele osobe 9 su kontakti prethodno oboljelih, 4 slučaja su povezana s boravkom u BiH, 2 sa svadbama, dok je za 9 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 56 osoba.

S obzirom na to da u ponedjeljak, 28. rujna istječe 14 dana od kada su na snazi posebne epidemiološke mjere za područje Zagrebačke županije, Županijski stožer civilne zaštite zatražio je od Nacionalnog stožera produljenje mjera, uz manje izmjene, do kraja listopada.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Jaska bez novozaraženih

Jastrebarsko već desetak dana ne broji niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Posljednji slučaj zabilježen je 13. rujna, a ovog tjedna istekla je i propisana samoizolacija za vrtićku skupinu DV Radost. Slučajeve su proteklih dana bilježile susjedne općine, no u samom gradu pozitivnih na koronavirus nije bilo. Iako brojka oboljelih na području Zagrebačke županije svakodnevno raste, iz današnjeg izvješća je vidljivo da više oboljelih dolazi s istočnog dijela županije. Bez slučajeva su i susjedni nam gradovi Samobor i Sveta Nedelja. Iako je ova situacija nepredvidiva, a virus se brzo širi, pozitivna je ovo vijest za našu malu sredinu u kojoj se s takvim podacima ipak malo lakše diše.