°C 6

Povratak u školske klupe u ponedjeljak: Školarci iz Svete Jane pohađat će nastavu u Jaski

13.01.2021.

Maja Peranić

Školarci se u ponedjeljak, 18. siječnja, vraćaju u školske klupe. Odluka je to Ministarstva znanosti i obrazovanja o početku novog polugodišta ove školske godine. Za sad se u klupe vraćaju samo učenici razredne nastave, dakle od 1. do 4. razreda dok će se za predmetnu nastavu, od 5. do 8. razreda nastava do daljnjeg provoditi po modelu on-line. Zbog posljedica potresa upitna je sigurnost zgrade Područne škole Sveta Jana zbog čega će se nastava za svetojanske đake organizirati u matičnoj školi u Jaski.

-Razredna nastava će krenuti po modelu A, a predmetna nastava ostaje po modelu C online. Vjerojatno će takva odluka biti i našeg lokalnog stožera kao i županijskog koji također moraju reći svoju riječ o početku nastave. Danas imaju sastanak, ali pretpostavljam da će to biti tako da učenici razredne nastave dolaze u školu, a predmetna nastava odvijat će se po modelu online-rekla nam je ravnateljica OŠ Ljubo Babić Sanja Sertić.

Nastava će, dakle za jaskanske školarce prema ovim modelima nesmetano krenuti u ponedjeljak, tako će biti za sve učenike matične škole kao i svih područnih škola osim PŠ Svete Jane za koju se očekuje konačna procjena statičara o upotrebljivosti nakon posljedica potresa. Dok škola "crno na bijelo" ne bude sigurna, ističe ravnateljica Sertić, djeca iz Svete Jane prevozit će se na nastavu u Jasku.

-Mi imamo mišljenje dva statičara, jedan je rekao da je škola oštećena i tražio detaljan pregled, dok drugi kojeg je angažirao Grad i bio je u subotu mišljenja je da je škola potpuno u redu i da ta oštećenja na nikoji način ne narušavaju statiku zgrade i da je zgrada adekvatna za uporabu i sigurna za učenike. No ja čekam pisano i potvrđeno mišljenje statičara koje je za mene relevantno da stručna osoba koja je učinila procjenu da i pismenu izjavu o tome ili zapisnik- objašnjava ravnateljica Sertić.

Također, osim same zgrade, potrebno je utvrditi i status obližnjeg klizišta kako bi se uvjerilo da ne predstavlja opasnost.

- U ponedjeljak je bio inženjer koji je provjerio klizište. Mi smo imali 2003. godine sanaciju klizišta u Svetoj Jani, u stalnom sam kontaktu sa Zagrebačkom županijom i danas će doći geolog koji je radio tu procjenu 2003.g i on će procijeniti još mogućnost klizišta i sigurnost što se klizišta tiče-dodala je Sertić.

No dok se sigurnost zgrade područne škole u Svetoj Jani u potpunosti ne utvrdi, nastava će se za njezine učenike organizirati u jutarnjoj smjeni u matičnoj školi, a učenicima će škola organizirati i prijevoz.

-Dok se sve to ne provjeri, dok se ne utvrdi status klizišta i dok ne budemo sto posto sigurni s potpisanim izjavama stručnjaka da je PŠ Sveta Jana sigurna, organizirat ćemo prijevoz učenika iz Svete Jane do matične škole u Jastrebarskom. To je privremena mjera, učenici će nastavu pohađati u jutarnjoj smjeni i sve će za njih biti organizirano-istaknula je Sanja Sertić.

Sve ostale područne škole sigurne su za boravak učenika, potvrđuje ravnateljica. Štete nakon potresa bilo je tek na PŠ Cvetković i to na dimnjacima koji su u fazi rušenja, no to ne predstavlja ugrozu za učenike niti izvođenje nastave.

-PŠ Cvetković imala je štete na dva dimnjaka, drugih šteta nema. Prema preporuci građevinara u tijeku su radovi na skidanju dimnjaka, nije jednostavno zbog vremenskih uvjeta i klizavih krovova. Dimnjaci nisu u uporabi, tamo imamo plinsko centralno grijanje tako da ćemo njih nastojati što prije skinuti. No to je jedino oštećenje na toj područnoj školi i ono ne ugrožava učenike ni sam početak nastave. Sve unutra je ostalo kako je bilo i sanirano nakon potresa u proljeće prošle godine-rekla je ravnateljica.

Dodatno je naglasila kako se nastavlja s poštivanjem svih epidemioloških mjera, prostorije škola se dezinficiraju te će učionice i klupe u ponedjeljak spremno dočekati povratak jaskanskih đaka.