Novosti Sport Događanja

Kobno spaljivanje korova: Vatra se otela kontroli, 74-godišnjak zadobio opekline i nagutao se dima!

12.07.2021. / Maja Peranić

Oko 5000 kvadratnih metara površine suhe trave i niskog raslinja gorjelo je jučer u naselju Redovje. Tom prilikom nastradao je 74-godišnjak koji je vlasniku parcele pomagao oko spaljivanja, a potom i gašenja vatre, a tom ga je prilikom zahvatio plamen.

-Jučer, 11. srpnja oko 11.35 sati na području Jastrebarskog u Redovju, 71- godišnji vlasnik zemljišta je zapalio suhu travu i nisko raslinje kojom prilikom se požar proširio na 5 000 kvadratnih metara niskog raslinja i trave. Požar su ugasili vatrogasci dok je 74-godišnjak koji je pomagao vlasniku parcele prevezen u kliniku za traumatologiju zbog udisanja dima i kožnih reakcija-izvijestila je policija.

O požaru su izvijestili i vatrogasci DVD-a Sveta Jana koji su bili na mjestu događaja.

-Na intervenciju izlazimo s navalnim vozilom i 4 člana te prilikom dolaska na požar zatekli smo čovjeka koji je pokušavao ugasiti požar te tom prilikom zadobio opekline i nagutao se dima. Ubrzo je pristigla Hitna te mu je pružana pomoć. Nakon 20 minuta požar je stavljen po nazor te uspješno ugašen-rekli su vatrogasci.

Policija je uputila upozorenje građanima te podsjetnik na stroge kazne za izazivanje požara jer je, podsjetimo, od 1. svibnja do 31. listopada na snazi je zabrana paljenja vatre na otvorenome, a za svako loženje vatre na otvorenom prostoru građani su dužni pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe i poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti.

-Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15.000 tisuća kuna.
 
Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.


 
Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.
 
Savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu, smanjuje se mogućnost izbijanja većih požara koji mogu imati tragične posljedice.
 
Osim materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava zbog čega je potrebno voditi brigu o odgovornom ponašanju. Koristimo priliku, građane uputiti da posebnu pozornost obrate na moguće požare u svojoj okolini, ali ujedno i na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kako bi saznanja o tome odmah dojavili policiji na 192.-poručili su iz policije.

(foto: DVD Sveta Jana)

Galerija slika

Kobno spaljivanje korova: Vatra se otela kontroli, 74-godišnjak zadobio opekline i nagutao se dima! Kobno spaljivanje korova: Vatra se otela kontroli, 74-godišnjak zadobio opekline i nagutao se dima! Kobno spaljivanje korova: Vatra se otela kontroli, 74-godišnjak zadobio opekline i nagutao se dima!

Podijeli