Novosti Sport Događanja

Besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara

07.05.2024. / Maja Peranić

Medicinske sestre i tehničari nezaobilazna su spona između pacijenta i liječnika, s puno ljubavi i pažnje pomažu mladim majkama, brinu o bolesnim članovima naše zajednice i starijima, a uz sve to su i desna ruka liječnicima.

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva Dom zdravlja Zagrebačke županije organizira diljem županije akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi koje će se održati u petak, 10. svibnja.

U Jastrebarskom ćete tlak i šećer u krvi moći izmjeriti u Ulici kralja Tomislava od 8 do 10 sati.

Međunarodni dan sestrinstva ili Međunarodni dan medicinskih sestara i medicinskih tehničara obilježava se diljem svijeta 12. svibnja na datum rođenja Florence Nightingale, medicinske sestre koja se istaknula svojim radom i brigom za ranjenike u Krimskom ratu. Potaknuta svojim iskustvima iz rata, ali i sviješću o važnosti pružanja pomoći ranjenicima te nužnoj edukaciji zdravstvenih djelatnika, osnovala je sestrinsku školu u bolnici St. Thomas u Londonu i time utemeljila moderno sestrinstvo.

U Hrvatskoj je 1921. godine otvorena prva škola za medicinske sestre pomoćnice u Zagrebu i od tada počinje organizirana, sustavna izobrazba medicinskih sestara u Hrvatskoj.

Podijeli