°C 0

In memoriam IVAN PUHAR (29.4.1929.-24.12.2020.): Zadužio je Maticu hrvatsku i kulturu voljenog zavičaja

04.01.2021.

Maja Peranić

Uz smrt poznatog Jaskanca Ivana Puhara koji nas je napustio 24. prosinca iz Ogranka Matice hrvatske Jastrebarsko prisjetili su se njegovog života prožetog aktivnosti kojima je zadužio jaskanski kraj. Tekst objavljujemo u cijelosti.

Na kraju prošle godine, obilate mnogim nevoljama, ražalostila nas je smrt uglednog obrtnika IVANA PUHARA, izuzetno aktivnog i zaslužnog desinečkog i jaskanskog društvenog djelatnika. Ivan Puhar ostavio je zaista neizbrisiv trag na mnogim područjima ljudske djelatnosti i u svojem rodnom Donjem Desincu i u gradu Jastrebarskom i u cijelom jaskanskom kraju. U Desincu je pored ostalog bio predsjednik Školskog odbora, Mjesne zajednice, a djelovao je i kao općinski odbornik. U Jaski je bio istaknuti električarski obrtnik, vrhunski majstor i odgojitelj mladih obrtnika, jedan od osnivača i prvi predsjednik jaskanSkog Udruženja obrtnika, inicijator osnivanja Srednje škole za zanatska zanimanja, jedan od osnivača i prvi predsjednik sekcije umirovljenika Udruženja obrtnika te doživotni počasni predsjednik Udruženja. Dobitnik mnogih nagrada i priznanja, istinski domoljub, bio je jedan od pionira demokratskih strujanja u jaskanskom kraju te aktivni sudionik demokratskih promjena krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.

Naročito želimo skrenuti pozornost na iznimne zasluge i djelovanje Ivana Puhara u kulturi našega grada i kraja, ali i u povijesti Matice hrvatske na jaskanskom području. Baš je zaslugom Ivana Puhara kao predsjednika Inicijativnog odbora u Donjem Desincu 28. veljače 1971. osnovana Kulturno-umjetnička sekcija Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, u koju se odmah uključilo 47 članova. Predsjednik jaskanskog Ogranka Matice bio je tada Franjo Mikulić, a tajnik Zdenko Lončarić. Djelovanje desinečke kulturno-umjetničke sekcije na čelu s Ivanom Puharom obuhvatilo je tada cijeli Donji Desinec, a okrunjeno je postavljanjem legendarne "Prigorske svadbe", u kojoj su predstavljeni starinski svadbeni običaji u jaskanskim prigorskim selima. U postavljanju "Prigorske svadbe" sudjelovali su na poziv Ivana Puhara kao redatelji i stručni savjetnici Ivica i Nino Škrabe. Desinečka "Prigorska svadba" bila je jedinstven, nezaboravan scenski spektakl, u kojem su sudjelovali svi žitelji Donjeg Desinca, veliki i mali, stari i mladi, na čelu s vrhunskim sviračima, pjevačicama i pjevačima, plesačicama i plesačima, a nositelji glavnih uloga na čelu s legendarnim cestarom, dedekom Stjepanom Volarićem, nisu uopće glumili svoje uloge, oni su to i u životu stvarno bili."Prigorska svadba", čiji je producent i nenadmašni organizator bio Ivan Puhar, doživjela je nezaboravnu premijeru u jaskanskom kinu, a reprizu u Donjem Desincu. Potom je obišla sva naselja jaskanskog kraja (tadašnje općine Jastrebarsko) i mnoge hrvatske krajeve. Još uvijek se pamti gostovanje u naseljima austrijske pokrajine Gradišće, koje se pretvorilo u pravi trijumf, zahvaljujući Gradišćanskim Hrvatima koji su sudionike "Prigorske svadbe" prihvatili kao svoje i priredili im obilje prekrasnih trenutaka. Svaka izvedba "Prigorske svadbe" i u Hrvatskoj i u Gradišću pretvorila se u jedinstveni hepening, koji je trajao više od tri sata, a u njemu su sudjelovali i izvođači i oduševljeni gledatelji.

Udarom na Hrvatsko proljeće i zabranom rada Matice hrvatske došlo je i do gašenja "Prigorske svadbe" koja bi inače potrajala još godinama. No, Ivan Puhar i njegovi najbliži suradnici nisu bacili koplje u trnje pa su 16. travnja 1975, osnovali Kulturno-umjetničko društvo Donji Desinec, koje je godinama djelovalo vrlo uspješno i nastupilo na mnogim smotrama i priredbama.

Ivan Puhar posebno je zaslužan i zbog činjenice da je svoju ljubav prema vlastitom zanatu, neumornoj društvenoj aktivnosti i kulturnoj baštini našeg zavičaja prenio i na svojeg sina Stjepana. Stjepan Puhar naslijedio je ne samo renomiranu radionicu svojeg oca nego se i sam dokazao se kao vrhunski majstor. On je za razliku od temperamentnog, dinamičnog očevog pristupa na svoj osebujan, smiren i mirotvoran način također ostvario vrhunske rezultate na kulturnom i društvenom planu. Aktivni član jaskanskog Ogranka Matice hrvatske, jedan je od pokretača, osnivača (28. travnja 2005) i prvi predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Desinec. Uspio je ujediniti sva desinečka naselja (Donji Desinec, Gornji Desinec, Prhoć) i okupiti brojne istaknute i vrlo darovite glazbenike, pjevače i plesače, koji su proteklih petnaest godina ostvarili niz uspješnih nastupa, a nastavili su i tradiciju slavne "Prigorske svadbe".

Odlazak u vječnost Ivana Puhara neka nam bude povod da zastanemo u hodu i načas se okrenemo od svakodnevnih briga i nevolja, koje u ovom burnom vremenu vrebaju sa svih strana, i poklonimo se uspomeni na čovjeka koji je cijeli svoj život, ali i život svoje obitelji, nesebično darovao svojem zavičaju, svojem narodu i svojoj domovini.

MH