°C 1

Jaskanci u akciji "Mladi snaga zajednice"

07.01.2021.

Maja Peranić

Iza nas je godina puna izazova, ali i brojnih aktivnosti zbog kojih ćemo 2020. pamtiti i po dobrim stvarima. Naime, prošle je godine realiziran pilot-projekt „Mladi - snaga zajednice“ Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.

Riječ je o programu koji potiče mlade ljude da svojim poduzetničkim aktivnostima pokrenu prepoznavanje i rješavanje izazova u lokalnoj zajednici te ih kroz izobrazbu i provedbu odobrenih projekata uči o najrazličitijim aspektima društvenog poduzetništva.

Provedeno je čak 11 sjajnih projekata, a ovaj program stvara mogućnost da neformalne skupine mladih, u skladu s prioritetima i potrebama u svome gradu ili općini, rade na konkretnim projektima kojima rješavaju neki problem u zajednici.
 
U ovaj sjajan projekt uključili su se brojni Slavonci, Primorci, Dalmatinci ali i mladi iz središnje Hrvatske, među njima i Jaskanci.

Svoj obol ovom hvalevrijednom projektu dali su kroz dvije inicijative. „Volonteri za djecu“ bila je akcija tijekom ljetnih mjeseci, i to zbog nedostatka kvalitetnih sadržaja za djecu u to vrijeme. Održane su mnogobrojne radionice (slikanje, čitanje, igranje na otvorenom…) koje su omogućile druženje djece školske dobi, ali i njihovo daljnje učenje. Druga inicijativa „ZOOM Jastrebarsko“ pokrenula je portal kojim su stanovnicima grada Jastrebarskog omogućili pronalazak svih relevantnih informacija na jednom mjestu.