°C 25

Jaskanska knjižnica postaje digitalna knjižnica za lokalni razvoj

06.07.2020.

Maja Peranić

Nakon sudjelovanja u projektu Digitalni građanin, Narodna knjižnica i čitaonica Jastrebarsko uspješno je prijavljena i u projekt Digitalne knjižnice za lokalni razvoj (Digital libraries for local development – DL4LD) koji je osmišljen kao nastavak prethodnog projekta.

-U sklopu prošlogodišnjeg projekta knjižnici je doniran vrijedan komplet micro:bitova, BOSON setova dodataka za micro:bit  te 3D printer. Budući da su oba IRIM-ova projekta okrenuta osnaživanju djece i odraslih da kroz stjecanje STEM znanja i digitalnih kompetencija postanu aktivni građani i kreatori održivog razvoja u svojim lokalnim zajednicama, i u sklopu ovogodišnjeg projekta nam je donirana oprema koja to omogućuje – novi dodatci za micro:bit za mjerenje ekoloških varijabli, priručnici za korištenje micro:bita te priručnici o konceptu „Citizen science“. Oprema je namijenjena svim građanima koji na dobrovoljnoj osnovi žele pomoći znanstvenicima u prikupljanju podataka te u njihovoj obradi i analizi – izvijestili su iz Centra za kulturu Jastrebarsko.

U informatičkoj učionici Centra za kulturu upravo danas kreće jedan u nizu tečajeva u sklopu kojeg će zainteresirani moći educirati o korištenju donirane opreme, a sve zainteresirane građane iz Centra za kulturu podsjećaju da u jaskanskoj knjižnici mogu posuditi micro:bit te priručnik o njegovom korištenju.