Novosti Sport Događanja

Jaskanska Zemlja Čudesa

23.06.2021. / Maja Peranić

U subotu, 19. lipnja 2021, u vrtu Glazbene škole Jastrebarsko pred brojnom razdraganom publikom predstavljena je knjiga "Zemlja Čudesa" Nine Škrabea u nakladi Kreativnog studija Zvrk i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom.

U programu su glumice i glumci Kazališta Škrabe izveli prizore i plesove iz predstava koje su nastale prema tekstovima objavljenima u knjizi – "Zemlja Čudesa", "Striček Vilček ili Kako je Shakespeare postao Špeksir", "Velika tajna Sherlocka Holmesa", "Dedek Kajbumščak" i "Tom Sawyer". Izvedeni su i dijelovi predstave "101 dalmatiner", posljednjeg teksta iz knjige, čija će premijera biti na jesen.

Pohvale na račun knjige i dramskog stvaralaštva Nine Škrabea izrekli su akademik i jedan od najznačajnijih hrvatskih teatrologa Boris Senker te književni tajnik Matice hrvatske, ugledni hrvatski književni povjesničar, kritičar i pjesnik Božidar Petrač. Legenda jaskanskog glumišta Dean Skok prisutne je upoznao s time kako je "postao i ostao Tom Sawyer".

Božidar Petrač ovom je prilikom najzaslužnijim osobama za nastanak knjige "Zemlja Čudesa" uručio Srebrnu povelju koju dodjeljuje Središnjica Matice hrvatske. Povelju su primili autor knjige Nino Škrabe, u ime Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom potpredsjednik Želimir Hrković, u ime Kreativnog studija Zvrk urednica Klementina Škrabe te ilustratorica Marta Brkljačić.

Kroz program su vodili "Kraljica Srca" Hena Pavičić, "Alisa" Tara Terihaj, "Cerigradska Mačka" Jana Valečić i "Šašavi Klobučar" Dorian Rodić. Izvedbom prizora atenskih obrtnika iz "Špeksira" premijerno izdvedenog 2015, oduševili su sada, kao i prije 6 godina, Antun Penić Ivanko, Lovro Penić Ivanko, Mark Krcivoj, Niko Pavelić, Andrija Ferko, Josip Ferko i Leon Vlašić.

Na kraju su sve glumice i glumci koji su sudjelovali u programu, te oni uključeni u rad Kazališta Škrabe tijekom cijele kazališne sezone 2020/2021, primili diplome i prigodne poklone.

Za koreografije izvedene u programu zaslužne su stalne suradnice Kazališta Škrabe Ida Benčik i Tena Grabner iz zagrebačkog Plesnog studija Lepeza, kostime za sve glumice, glumce i voditelje osmislila je i izradila stalna kostimografkinja Kazališta Škrabe Maria Špikić dok je za šminku bila zaslužna Laura Vuksan. Scenu su ukrasile Jelena Orioli i Dijana Ringel, rasvjetu su postavili Krešimir i Ivica Batušić, ton-majstori su bili Dominik Sečen i Krešo Karas, a program koji je snimio Luka Hrković bit će ovog ljeta prikazan na Online Live TV Croatia. Knjigu "Zemlja Čudesa" možete nabaviti u Foto studiju Jaska (Franje Tuđmana 29, Jastrebarsko).

foto: Matija Grgas

Galerija slika

Jaskanska Zemlja Čudesa Jaskanska Zemlja Čudesa Jaskanska Zemlja Čudesa Jaskanska Zemlja Čudesa Jaskanska Zemlja Čudesa Jaskanska Zemlja Čudesa Jaskanska Zemlja Čudesa Jaskanska Zemlja Čudesa Jaskanska Zemlja Čudesa Jaskanska Zemlja Čudesa Jaskanska Zemlja Čudesa Jaskanska Zemlja Čudesa Jaskanska Zemlja Čudesa Jaskanska Zemlja Čudesa Jaskanska Zemlja Čudesa Jaskanska Zemlja Čudesa Jaskanska Zemlja Čudesa

Podijeli