Novosti Sport Događanja

Kazalište Škrabe na šestim Danima Georgija Para u Karlovcu

13.05.2024. / Redakcija

U Karlovcu su 4. i 5. svibnja održani šesti Dani Georgija Para, legendarnog kazališnog redatelja, ali i člana Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom te velikog prijatelja Kazališta Škrabe i njegovog osnivača i umjetničkog voditelja Nine Škrabea.

 Šesti Dani Georgija Para otvoreni su u subotu, 4. svibnja izložbom plakata predstava HNK u Zagrebu koje je režirao Žorž Paro, a o njemu su govorili prvak drame HNK Zagreb Dragan Despot i operni dirigent Tonči Bilić. Navečer je izveden hit-mjuzikl "Pepeljuga" karlovačkog kazališta Zorin dom i njegovog Dramskog studija u režiji Sanje Hrnjak, a posebni gosti na predstavi bili su glumice i glumci Kazališta Škrabe te pjevači Gradskog pjevačkog društva "Javor" koje djeluje u sklopu Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom.

 U nedjelju, 5. svibnja na tribini "Paro kao pisac" govorili su dramaturginja i glavna urednica časopisa "Kazalište" Željka Turčinović, glavni urednik izdavačke kuće "Disput" Josip Pandurić, književnik i dramatičar Nino Škrabe te dramski umjetnik Adam Končić.

 U dvorani Glazbene škole Karlovac održan je klavirski koncert Katarine i Vladimira Krpana, a program posvećen Žoržu Paru završio je predstavom "Ni med cvetjem ni pravice", temeljenoj na "Baladama Petrice Kerempuha" Miroslava Krleže. Tu predstavu, premijerno izvedenu prije 14 godina, Žorž Paro je hvalio i cijenio, a režirao ju je i izveo Adam Končić, uz pomoć pijanista Olivera Beloševića.

 -Paro je po meni možda najveći hrvatski kazališni redatelj svih vremena. Napravio je oko 200 predstava, režirao je čak 6 mojih predstava. Njegova posljednja režija bila je moj "Dobri čovjek Bažulek", s prerano preminulim Mladenom Vasaryjem u ulozi Bažuleka. Karlovac je grad na četiri rijeke. Žorž Paro, rođeni Karlovčanin, bio je čovjek rijeka s mnogo pritoka. On je bio sjajan redatelj, pisac, pedagog i prije svega dobar čovjek. On je peta karlovačka rijeka. Puno je pisao o kazalištu, predstavama i glumcima, ali je pisao i sjajne putopise. U Americi je predavao na fakultetima i njegovi putopisi te javljanja iz Amerike, iz Kalifornije i njezinih pustinja, to je fantastično štivo. To je prekrasna putopisna literatura. Nakon Matka Peića, on je po meni najbolji hrvatski putopisac – istaknuo je Nino Škrabe.

 Uz Ninu Škrabea na tribini "Paro kao pisac" bili su prisutni voditeljica Kazališta Škrabe i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Klementina Škrabe, dugogodišnji legendarni jaskanski glumac Dean Skok te glumica i koreografkinja Kazališta Škrabe, ujedno voditeljica Odjela za književnost jaskanskog ogranka Marta Brkljačić.

 

(Foto: Kazalište Škrabe)

 

 

Podijeli