°C 25

Najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji ima i jaskanske korijene

14.07.2020.

Ivana Ćurić

Laskavu titulu najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske ove godine osvojila je Ivana Glavić iz Kanade koja je u svom predstavljanju otkrila kako ima i jaskanskih korijena.

Sedmu reviju i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske zajedno su organizirali Hrvatska matica iseljenika i Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“, a kako djevojke nisu mogle putovati zbog epidemije virusa COVID-19, ovogodišnja Revija i izbor održali su se uživo online. Djevojke su putem videa prezentirale nošnju koju su obukle i ispričale priču o svojim precima te rekle na koje načine sudjeluju u Hrvatskoj zajednici.

Mlada Ivana osvojila je žiri svojom simpatičnošću, otvorenošću i obraćanjem na hrvatskom jeziku iako je treća generacija svoje obitelji odrasla u Kanadi. Majka joj je rodom iz Jastrebarskog, a tata iz Samobora odakle dolazi i narodna nošnja u kojoj je zasjala na ovom natjecanju. Spretno baratanje hrvatskim jezikom zahvaljuje tome što se u njihovoj kući uvijek govorio hrvatski i slušala hrvatska glazba. Inače , Ivana se sprema na studij ove jeseni, a bavi se manekenstvom.

 

Pobjednica natječaja Ivana Glavić u nošnji samoborskog kraja

 

Drugom pratiljom proglašena je Annamarija Bunoza iz Austrije, a prvom pratiljom proglašena je Angela Miljak iz Južnoafričke republike.

Uoči same revije koja se održavala online putem internetske stranice moglo se glasati za jednu od natjecateljica, a najviše glasova publike i time titulu miss fotogeničnosti osvojila je Petra Anić iz Posušja, dok je treća po glasovima publike bila Nevenka Draga Kovačevi Alamos iz Čilea koja se istaknula u nošnji iz susjednog nam turopoljskog kraja.