Novosti Sport Događanja

Najmlađi glumci Gradskog kazališta Jastrebarsko posjetili ZKM

25.04.2022. / Maja Peranić

Dvadesetak najmlađih jaskanskih glumica i glumaca prošle je subote posjetilo Zagrebačko kazalište mladih. Polaznici Male škole glume predvođeni svojim voditeljicama profesoricom Klarom Blažek i Lucijom Severinac, u pratnji vodstva jaskanskog kazališta i njegove umjetničke voditeljice - profesorice Mie Matasić pogledali su hit predstavu Zagrebačkog kazališta mladih „Čarobnjak iz Oza“ (Lyman Frank Baum/Saša Broz).

Odlazak na predstavu dio je bogatog programa Male škole glume koja je svoj prvi vrhunac krajem 2021. godine imala postavljanjem i premijernim izvođenjem božićne predstave „Božić u Sceni“. Mala škola glume svoj će drugi vrhunac imati uoči završetka školske godine i početka ljetnih praznika. Naime, za nešto više od mjesec dana ovogodišnji će program Male škole glume završiti novom predstavom koju najmlađi jaskanski glumci marljivo pripremaju.

-Odlazak u Zagrebačko kazalište mladih za nas nije novost. Organizirali smo ga naime i za svoje starije glumce od kojih neki sada svoje znanje prenose upravo našim najmlađim glumcima. Posjet predstavi i upoznavanje sa suvremenim i uglednim kazalištem zasigurno je dobar motiv uoči posljednjeg dijela Male škole glume i premijere njihove nove predstave. Kazališni izleti i druženja pamte se godinama, sjajna su nagrada za sav uložen trud tijekom cijele godine, ali i prilika za stjecanje novih znanja. Naši najmlađi glumci to itekako zaslužuju-istaknuo je Velimir Kokot, predsjednik Gradskog kazališta Jastrebarsko, istaknuvši pritom i zadovoljstvo radom Male škole glume, voditeljicama, ali i brojnim glumcima koji su očito prepoznali kvalitetu rada u kazalištu koje ove godine slavi svoj 55. rođendan.

Subotnju predstavu i obilazak Zagrebačkog kazališta mladih komentirale su i voditeljice projekta Mala škola glume.

-Kažu da se djecu ne treba i ne smije štedjeti u kazalištu i to ne samo na razini produkcije već i recepcije! Publika je dio kazališta i zato je važno da svaki glumac, bio dijete ili odrasla osoba, uđe u ulogu publike te to iskustvo primjenjuje u gledalištu, ali i na pozornici. Drago mi je što su naši mali glumci imali prilike osvijestiti da kazalište za djecu nije pojednostavljena verzija kazališta za odrasle te da su potaknuti na razvoj kulturne, a posebno kazališne pismenosti-izjavila je profesorica Klara Blažek.

Lucija Severinac dodala je pak da je odlazak na predstavu uvijek zanimljivo iskustvo i važan element u razvoju djetetovog doživljaja svijeta, empatije, ali i razvoja estetskoga senzibiliteta te mašte.

-Osim što su uvidjeli važnost zajedništva, prijateljstva i proaktivnosti, mali su polaznici gledanjem predstave naučili štošta i o tehničkim stvarima vezanima uz glumu i kazalište. Mislim da im je predstava svojom atraktivnošću osvijestila da najvažnije stvari ne mogu nadomjestiti nikakve vanjske instance jer su one već duboko usađane u svakoga od nas te ih samo trebamo osvijestiti i aktivirati. Svi možemo voljeti, biti hrabri i kolegijalni, ma što god se oko nas dešavalo, ako to zaista želimo, a i kod kuće je najljepše- zaključila je Lucija Severinac.

Nakon odgledane predstave mali glumci nisu krili svoje oduševljene, a tijekom gledanja su uočili i mnoge dramske tehnike i metode koje su i sami prošli na radionicama.

"Predstava mi se jako svidjela jer je jako smiješna", "Onaj uragan mi je bio baš super jer je bio kao pravi" i "Kad ćemo opet ići?" samo su neki od komentara.

Sad kada su vidjeli kako to rade profići, s nekoliko caka u džepu, male glumce čeka puno posla oko pripreme nove predstave.

GKJ

Galerija slika

Najmlađi glumci Gradskog kazališta Jastrebarsko posjetili ZKM Najmlađi glumci Gradskog kazališta Jastrebarsko posjetili ZKM Najmlađi glumci Gradskog kazališta Jastrebarsko posjetili ZKM Najmlađi glumci Gradskog kazališta Jastrebarsko posjetili ZKM Najmlađi glumci Gradskog kazališta Jastrebarsko posjetili ZKM Najmlađi glumci Gradskog kazališta Jastrebarsko posjetili ZKM

Podijeli