Novosti Sport Događanja

Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše"

31.05.2024. / Redakcija

U subotu, 25. svibnja, u Glazbenoj školi Jastrebarsko predstavljena je knjiga "Vrelo zavičaja" te otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše".

Program je održan u organizaciji Kreativnog studija Zvrk, Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe u suradnji s Gradskim muzejem Jastrebarsko.

U knjizi "Vrelo zavičaja" na 220 stranica objavljene su 72 priče i pjesme 36 mladih pisaca, nastale na radionicama kreativnog pisanja organiziranima uživo i online od 2020. do 2024. godine. Na izložbi otvorenoj u sklopu predstavljanja te vrijedne knjige izloženo je 60-ak originalnih 3D slika 9-godišnjih Jaskanaca Laure i Nikše Pavlaković.

Ovo događanje bilo je veliki finale programa za poticanje čitanja i pisanja "Vrelo zavičaja" jer je na jednom mjestu okupilo brojne mlade pisce i ilustratore iz raznih dijelova Hrvatske i hrvatskih krajeva izvan Lijepe naše, a većina njih je i sudjelovala na samom događanju. Mladi pisci dokazali su da su talentirani i svestrani na mnogim poljima pa je tako spisateljica Tonka Žuvela iz Mikuline Luke (otok Korčula) pjevala, Lukas Štulec iz Drežnika Podokićkog svirao i plesao, Darko Tusun iz Travnika recitirao poeziju, Lika Johan iz Kozlikova izvela dramski monolog, a Jana Valečić (Okić) i Hena Pavičić (Jastrebarsko), ujedno i glumice Kazališta Škrabe, vodile kroz program. Kao najavljivači točaka na predstavljanju knjige i otvorenju izložbe uspješno su se predstavili mladi pisci Nikolina Malić iz Travnika, Fran Hrvoj iz Prilipja, Lea Žalac iz Puškarovog Jarka te ilustratorica naslovnice knjige Nika Pustaj iz Golog Vrha. Među najavljivačima su se našle i glumice Kazališta Škrabe Ella Šebina, Isabella Covatta, Katarina Šamija, Roko Bubanović i Gabriel Ivančić.

Prisutna je bila i mlada spisateljica Aurora Travalja iz Kastva, zatim Tia Tutić i Tin Tutić iz Jastrebarskog, Leonarda Lokmer iz Klinča Sela, Ivana Celić iz Donje Reke te ilustratorica Ameli Mazija iz Zadra.

U glazbenom dijelu programa nastupili su pjevačica Ljubica Nikolić, profesorica glazbe (te ujedno ravnateljica Glazbene škole Jastrebarsko) Iva Barač (violina) i prof. Mirella Petković (violončelo), zatim gitaristi i pjevači Filip Grgas i Luka Šijan te glumice i glumci Kazališta Škrabe.

O važnosti programa "Vrelo zavičaja" te o tome kako je nastala ova knjiga govorili su članovi žirija koji su ocjenjivali radove nastale na radionicama pisanja, autorica knjige "Liječnici jaskanskog kraja" i članica Čitalačkog kluba žena "Večera uz knjigu" Dunja Čop te književnik, dramatičar i publicist Nino Škrabe. Dunja Čop s puno je osjećaja prisutnima dočarala kako je pisanje i stvaranje spojilo sve mlade spisatelje za vrijeme najgoreg razdoblja pandemije te vidno dirnuta naglasila kako je lijepo moći sve mlade spisatelje čije je radove čitala mjesecima sada zagrliti i uživo. Nino Škrabe naglasio je kako je objavljivanje ove knjige te susret njezinih pisaca pobjeda ljubavi te kako je posebno važno što su u knjizi, a sada i na njezinom predstavljanju zastupljeni svi hrvatski krajevi.

Urednica knjige i voditeljica programa "Vrelo zavičaja" Klementina Škrabe zahvalila je svima zaslužnima za nastanak ove knjige, a uz mlade pisce i žiri koji je čitao i ocjenjivao sve radove tu su na prvom mjestu grafička urednica Dorotea Corelj te lektorica i korektorica Margareta Škrabe.

Program "Vrelo zavičaja" održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije, Grada Jastrebarskog, Općine Krašić, Općine Klinča Sela, Općine Pisarovina i Društva hrvatskih književnika. U ime Grada Jastrebarskog prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić koja je čestitala organizatorima programa na čelu s Klementinom Škrabe na divnim stvarima koje rade s djecom, priznajući kako za vrijeme trajanja cijelog programa nije mogla skinuti osmijeh s lica.

O izložbi "Čarobni svijet Laure i Nikše" govorila je kustosica Gradskog muzeja Jastrebarsko Jelena Škrabe koja je uz pomoć Daniele Fabijanić Pavlaković i postavila izložbu te pripremila njezin katalog. Na ljupki način pridružili su joj se mali umjetnici Laura i Nikša Pavlaković koji su uz puno uzbuđenja i sreće prisutnima objasnili kako su došli na ideju za izradu svojih malih remek-djela.

Cijeli taj vikend posvećen "Vrelu zavičaja" Jaskanci su svojim gostima iz svih hrvatskih krajeva pokazali ljepote svoga zavičaja, a neke od njih vodili su u Središnjicu Matice hrvatske u Zagrebu i pokazali ime znamenitosti hrvatske metropole. Posebno atraktivan bio je izlet u živopisni Krašograd (Bratina), a izlet je održan pod pokroviteljstvom Općine Pisarovina.

Knjiga "Vrelo zavičaja" može se nabaviti u Jastrebarskom u Trgovini "Fifa" i Foto atelieru Jaska te u Zagrebu u knjižari Matice hrvatske, a izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" može se razgledati u velikoj dvorani Glazbene škole Jastrebarsko do 29. lipnja 2024.


Foto: Matija Grgas – Mat Photography

Galerija slika

Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše" Predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja" i otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše"

Podijeli