°C 6

Predstavnici Klinča Sela na komemoraciji za žrtve Kotor Varoša

23.10.2018.

Redakcija

Povodom obilježavanja 26. obljetnice najvećeg progona i stradanja Hrvata i vjernika iz kotorvaroških župa: Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci u župnoj crkvi Rođenja B.D. Marije u Kotor Varošu, u subotu, 20. listopada, održana je komemoracija svim žrtvama i mučenicima II. svjetskog rata i poraća, njih 547, te poginulim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata, njih 174.

Komemoraciji su, uz brojne uzvanike i dužnosnike, nazočili i predstavnici Općine Klinča Sela – načelnik Miljenko Vučković te direktor Vodovoda Klinča Sela Marko Bilobrk inače predsjednik Udruge Kotorvaroških Hrvata Zagreb. Bilo je tu i Hrvatsko seljačko pjevačko društvo "Dr. Antun Radić" iz Okića pod ravnanjem prof. Maria Kambića te članovi Kuburaške udruge „Okić-Klinča Sela“ obučeni u njihove prepoznatljive svečane odore koji su nastupili u prigodnom programu.

Ovaj spomen-dan sjećanja i molitve uveden je na inicijativu kotorvaroških svećenika franjevaca i Udruga kotorvaroških Hrvata 2012. godine, a ovogodišnji skup organizirale su Župe kotorvaroške doline.

Prije mise pred zidom spomen-obilježja i pločama s ispisanim imenima 721 stradalnika i skulpturom Gospa žalosna – Kotorvaroška žena, u dvorištu župne crkve izmoljena je molitva - Opijelo, položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen svim žrtvama ratova i poraća na ovom području. Osim prigodnih riječi i zahvala na organizaciji i dobrodošlici mjesnog župnika fra Zorana Mandića, nazočnima se obratio i Zoran Piličić, predsjednik Društva za obilježavanje godišnjice žrtava rata i poraća iz Kotor Varoša.

Od sadašnjih obnašatelja zakonodavne, izvršne i zastupničke vlasti u Općini Kotor Varoš nitko nije nazočio obilježavanju ove tužne obljetnice kada je tijekom srpske agresije na Kotor Varoš i njegovu okolicu, u razdoblju samo od četiri mjeseca godine 1992. prognano preko 10.000 Hrvata i vjernika, a pobijeno preko 170 osoba i spaljeni i porušeni skoro svi sakralni, obiteljski i gospodarski objekti i da za sve to još nitko nije odgovarao, iako se o tome dosta pisalo, a i zna o kojim osobama se to radi u ovoj ne tako velikoj sredini.

Fra Stipo je u svojoj propovijedi podsjetio nazočne na sve to, a posebno na stradale žrtve komunističko-totalitarnih i ratnih progona i pozvao sve nazočne, kao i one koji su u mogućnosti da se zauzmu i učine nešto da stanje bude drugačije.

Od prije ratnih 10.700 Hrvata koliko ih je živjelo na području Općine Kotor Varoš, danas živi oko 213 osoba.