Novosti Sport Događanja

Program u Reštovu i Sošicama u čast Tadije Smičiklasa

04.06.2024. / Redakcija

Udruga Žumberački Uskoci, Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje i Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom organizatori su svečanosti obilježavanja 110. godišnjice smrti akademika Tadije Smičiklasa koja će se održati u subotu, 8. lipnja, na Žumberku.

Program će započeti u 17 sati u naselju Reštovo postavljanjem informacijske ploče kraj biste Tadije Smičiklasa ispred njegove rodne kuće.

U 18 sati u vatrogasnom domu, Sošice okupljenima će se obratiti predstavnici institucija kojima je Tadija Smičiklas bio na čelu, a ujedno će i nastupiti Gradsko pjevačko društvo "Javor", Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i dramski umjetnik Robert Kurbaša.

Hrvatski povjesničar, političar i publicist, veliki Žumberčanin Tadija Smičiklas (Reštovo, 1. listopada 1843 – Zagreb, 8. lipnja 1914) bio je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (1900 – 1914), rektor Zagrebačkog sveučilišta (1888 – 1898) i predsjednik Matice hrvatske (1889 – 1891).
Školovao se u Sošicama, završio gimnaziju u Zagrebu, radio kao učitelj u Osijeku, studirao u Zagrebu i Pragu, diplomirao u Beču, kao gimnazijski profesor djelovao u Rijeci, a od 1873. u Zagrebu, gdje je 1882. bio redovni sveučilišni profesor.

August Šenoa, čiji je bio bliski prijatelj, prozvao ga je "hrvatskim Herodotom". Napisao je prvu znanstveno pisanu povijest Hrvata, cjelovitu sintezu povijesti hrvatskog naroda, "Poviest hrvatsku I-II" (1879, 1882), s ciljem da u doba mađarske hegemonije ojača nacionalnu svijest.

Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, poznat po znamenitim govorima, pokretač otvaranja zaklade za osnivanje Medicinskog fakulteta, podupiratelj osnivanja Društva hrvatskih književnika, a s Ivanom Kukuljevićem Sakcinskim zaslužan je što je 1874. Matica ilirska preimenovana u Maticu hrvatsku. Jedno vrijeme bio je i tajnik HAZU, zatim predstojnik Historičko-filologičkog razreda, a pokrenuo je i uređivao "Diplomatički zbornik kraljevina Hrvatske, Dalmacije i Slavonije", monumentalni kodeks hrvatskih srednjovjekovnih isprava.

U Reštovu su Braća Hrvatskog Zmaja postavila 1928. na rodnoj kući Tadije Smičiklasa spomen-ploču, a 2014. povodom 100. godišnjice njegove smrti Žumberački uskoci uz pomoć jaskanskog ogranka Matice hrvatske organizirali su program u sklopu kojeg je kraj rodne kuće otkrivena bista Tadije Smičiklasa, djelo akademskog kipara Petra Ujevića.

Dođite u slikoviti Žumberak i obilježite s nama veliku obljetnicu Tadije Smičiklasa u Reštovu i Sošicama!

Podijeli