Novosti Sport Događanja

Stručni skup zaštitara prirode održan u Jastrebarskom: "Izazov je sačuvati zaštićena područja i prirodno bogatstvo"

01.10.2021. / Maja Peranić

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja organiziralo je u Jastrebarskom 15. Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže. Domaćin skupa bila je Javna ustanova „Zeleni prsten Zagrebačke županije“.

-Ovakvi skupovi su mjesta gdje se jednom godišnje sastaje struka iz područja zaštite prirode, pritom razmjenjuje iskustva i znanja i rađa nove ideje što pridonosi boljem radu cjelokupnog sustava zaštite prirode u RH- ispričao je Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Rekao je da je svojom bioraznolikošću Hrvatska jedna od najbogatijih članica Europske unije.-Razlog tome je u njezinom položaju i povijesnim geološkim zbivanjima na ovom prostoru. Imamo veliki broj endema, raznolikih staništa i vrsta. Izazov je sačuvati takva područja i to bogatstvo-rekao je Duplić.

U ime domaćina sudionike skupa pozdravila je Tatjana Masten Milek, ravnateljica JU „Zeleni prsten“.

U sklopu skupa njegovi sudionici obišli su Posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka i perivoj dvorca Erdödy u središtu Jastrebarskoga, zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture.

(izvor: Zagrebačka županija)

Podijeli