Novosti Sport Događanja

U Jaski od utorka nova muzejska akvizicija unutar zbirke “Josip Restek”

20.11.2021. / Redakcija

U Gradskom muzeju Jastrebarsko u utorak, 23. studenog, u 14 sati bit će predstavljena nova muzejska akvizicija koja je svoje mjesto uz potporu Grada Jastrebarskog i Zagrebačke županije našla unutar zbirke “Josip Restek”. 

Zbirka “Josip Restek” koju Gradski muzej Jastrebarsko desetljećima sustavno formira i nadograđuje, konceptom vrednovanja i sakupljanja usmjerena je na predstavljanje svih umjetničkih faza i razdoblja u stvaralaštvu značajnog hrvatskog slikara i grafičara.

Portret „Majka“, koji je umjetnik naslikao 1941. godine, u ranim danima svoga djelovanja nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u odnosu na druge slikarske radove unutar ove zbirke, ali i čitave Restekove slikarske ostavštine, predstavlja jedinstven primjer figurativnog portretnog slikarstva i stilski razvojni trenutak za sagledavanje cjelokupnog opusa Josipa Resteka.

Skupina portreta nastalih nekoliko godina kasnije, među kojima se nalaze znameniti „Portret djevojke V.E.“ (prikazuje slikaricu Višnje Ercegović) i portret Slavka Mihalića iz 1946. godine, stilom se nadovezuje na Restekov portret „Majka“ čime dobiva značajnu ulogu u daljnjem istraživanju stvaralaštva Josipa Resteka. Restauracijom ove zamalo izgubljene slike, u pregled hrvatskog slikarstva upisat će se djelo koje će dodatno nadograditi razumijevanje naše likovne baštine.

Podijeli