Novosti Sport Događanja

U kapeli Svetog Duha održan poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" 

26.05.2024. / Redakcija

U petak, 17. svibnja u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, Župe svetog Nikole biskupa Jastrebarsko i Glazbene škole Jastrebarsko u kapeli Svetog Duha u srcu Jastrebarskog održan je četrnaesti po redu poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast".

-Nakon što se posljednje četiri godine program zbog pandemije i potresa morao održavati na otvorenom, ispred Pastoralnog centra jaskanske župe, izuzetno smo sretni i zahvalni što se ove godine "Svetom Duhu na čast" održava na mjestu gdje i započeo i gdje je održan prvih devet godina svojeg postojanja – u kapelu Svetog Duha u centru Jastrebarskog. Taj biser crkvene arhitekture (koji se spominje već sredinom 14. stoljeća) godinama je privlačio velik broj posjetitelja, ljubitelja poezije i glazbe, od kojih su mnogi tada prvi put zakoračili u ovu jaskansku kapelu, a sada je obnovljen nakon znatnih oštećenja koje je pretrpio u potresima 2020. godine – istaknuli su organizatori.

I ove godine program "Svetom Duhu na čast" privukao je brojne gledatelje obiljem dobre glazbe i poezije.

Gradsko pjevačko društvo "Javor", koje je prošle godine proslavilo 10 godina djelovanja u sklopu jaskanskog ogranka Matice hrvatske i 148 godina postojanja, od veljače 2024. ima novog dirigenta, profesora Nenada Krljana, a pod njegovim brojčano ojačani "Javor" izveo je europsku himnu, "Odu radosti" Ludwiga Van Beethovena i Friedricha Schillera, i to na njemačkom, u čast 200. godišnjice prve izvedbe te pjesme. Javoraši su otjepavali i omiljenu marijansku pjesmu "Pruži mile ruke" te skladbu "Ave Maria" Ivana pl. Zajca.

 

Renomirani dramski umjetnik, Jaskanac Franjo Kuhar nastupio je na prva četiri programa "Svetom Duhu na čast", a sada se u kapelicu Svetoga Duha vratio izvodeći maestralno stihove velikog Antuna Gustava Matoša čiju 110. obljetnicu smrti obilježavamo ove godine te najvećeg hrvatskog duhovnog pjesnika Nikole Šopa.

Profesori Glazbene škole Jastrebarsko Iva Zbožinek Janušić (flauta), Elizabeta Skobe Barbir (klavir), Iva Barač (violina) i Mirella Petković (violončelo) izveli su skladbe Bedřicha Smetane, Antonína Dvořáka, Henryja Mancinija i Henryja Williama Squirea. Uz pratnju Elizabete Skobe Barbir oduševio je i legendarni ravnatelj jaskanske Glazbene škole Dragutin Fabijanić koji je sada prvi put nastupio na ovom programu, a na saksofonu je izveo medley skladbi velikog Glenna Millera. Na klaviru je počast Charlieju Chaplinu kao skladatelju dao dirigent "Javora", prof. Nenad Krljan.

Glumice i glumci Kazališta Škrabe predstavili su se poezijom Ivane Brlić Mažuranić, Jovana Hranilovića, Luka Paljetka, Williama Shakespearea (460. godišnjica rođenja), Antuna Branka Šimića i Williama Wordswortha (u prepjevu Luka Paljetka). Kazalište su predstavljali Leona Bubanović, Ornela Rodić, Luka Puh, Gabriel Ivančić, Isabella Covatta, Maja Žalac, Anamaria Škoc i Jana Valečić a uz kazalištarce iz Jastrebarskog nastupile su i četiri glumice iz Svetog Ivana Zeline – Terezija  Sambol, Lana Iveković, Tamara Čehulić i Tena Lučić.

Pjevačica Ljubica Nikolić uz pratnju Elizabete Skobe Barbir na glasoviru izvela je ariju Jelene iz opere "Nikola Šubić Zrinski" Ivana pl. Zajca.

Glazbeni dio programa bio je posvećen obljetnicama rođenja i smrti velikih glazbenika Bedřich Smetana (200 godina rođenja i 160 godina smrti), Ivana pl. Zajca (110 godina smrti), Charlieja Chaplina (135 godina rođenja), Antonína Dvořáka (120 godina smrti), Glenna Millera (120 godina rođenja, 80 godina smrti) i Henryja Mancinija (100 godina rođenja, 20 godina smrti).

 Poetski dio bio je posvećen obljetnicama značajnih hrvatskih pjesnika Antuna Gustava Matoša (110 godina smrti), Jovana Hranilovića (100 godina smrti), Ivane Brlić Mažuranić (150 godina rođenja), Williama Shakespearea (460 godina rođenja) i Nikole Šopa (120 godina rođenja).

Kroz program je vodila Klementina Škrabe, predsjednica jaskanskog Ogranka Matice hrvatske i voditeljica Kazališta Škrabe. Scenarij je osmislio Nino Škrabe, ton-majstor je bio Krešimir Karas, majstor rasvjete Ivica Batušić, fotograf i snimatelj Matija Grgas, a cvjetne aranžmane pripremio je Cvjetni atelier Dijana.   

U programu su se prisutni prisjetili pokojnog jaskanskog župnika Stjepana Rožankovića s kojim je započela organizacija ovog programa prije 14 godina. Prisjetili su se i svih dragih ljudi koji su proteklih godina brinuli o ovoj drevnoj kapeli, posebno legendarnog prebendara Janka Majerovića, Dragice Škrabe i Đurđice Hočevar Medvedovski.  

Program je održan uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije i Grada Jastrebarskog.

 

(Foto: Matija Grgas)

Galerija slika

U kapeli Svetog Duha održan poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" U kapeli Svetog Duha održan poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" U kapeli Svetog Duha održan poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" U kapeli Svetog Duha održan poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" U kapeli Svetog Duha održan poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" U kapeli Svetog Duha održan poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" U kapeli Svetog Duha održan poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" U kapeli Svetog Duha održan poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" U kapeli Svetog Duha održan poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" U kapeli Svetog Duha održan poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" U kapeli Svetog Duha održan poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" U kapeli Svetog Duha održan poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" U kapeli Svetog Duha održan poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" U kapeli Svetog Duha održan poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" U kapeli Svetog Duha održan poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast"

Podijeli