°C 13

Aglomeracija Jastrebarsko: Završili radovi na vodovodnoj mreži, krenula izgradnja pročistača

30.11.2020.

Maja Peranić

Na samom kraju 2020. godine i radovi na izgradnji i rekonstrukciji mreže vodoopskrbe i odvodnje aglomeracije Jastrebarsko došli su svom kraju, a u punom je jeku i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, izvijestili su danas iz Grada Jastrebarskog.

Podsjetimo, ova, najveća investicija u povijesti grada obuhvatila je različite radove koji su se izvodili na području 15 naselja: Cvetkovića, Čabdina, Domagovića, Donje Reke, Donjeg Desinca, Drage Svetojanske, Gornje Reke, Gornjeg Desinca, Hrašća, Izimja, Jastrebarskog, Jurjevčana, Novaka Petrovinskih, Prhoća i Volavja.

-Tijekom projekta otvoreno je ukupno 18 gradilišta te je izgrađeno više od 40 kilometara kanala i kolektora, zajedno s crpnim stanicama, vodospremama, retencijskim bazenima i kišnim preljevima. Zahvaljujući svim tim aktivnostima, razina kvalitete vode u Jastrebarskom i okolnim naseljima dodatno će se povećati, a s njom i kvaliteta života svih stanovnika na području aglomeracije-ističu iz gradske uprave.

Nakon radova, izvedena je sanacija prometnica kroz koju je asfaltirano više od 32 kilometra prometnica, od čega su za oko 26 kilometara osigurana sredstva iz proračuna Grada Jastrebarskog.Nakon završetka spomenutih radova, krenula je izgradnja pročistača otpadnih voda (UPOV-a) koji će biti koncipiran na trećem stupnju pročišćavanja otpadnih voda, koji podrazumijeva strožu obradu komunalnih otpadnih voda primjenom tehnologije sekvencijalnog šaržnog reaktora (SBR) za biološko pročišćavanje i aerobne stabilizacije mulja što bi trebalo doprinijeti poboljšanju kvalitete i zdravlja života ljudi te zaštiti okoliša i prirode.

Vrijednost radova na njegovoj izgradnji je 43,7 milijuna kuna s PDV-om, a izvodi ih zajednica ponuditelja koju čine poduzeća Riko d.o.o. i Hidroinženjering d.o.o. iz Ljubljane, odabrana na javnom natječaju, a oni obuhvaćaju projektiranje UPOV-a i ishođenje potrebnih dozvola, gradnju uređaja, provedbu potrebnih testova i pokusni rad te provedbu tehničkog pregleda, istaknuli su iz Grada Jastrebarskog.

(foto: Grad Jastrebarsko)