Brali grožđe i učili o jaskanskoj tradiciji
23.09.2016. / Nefertum IT
Vinorodnu Plešivicu danas su posjetili predstavnici dvadesetak gradova iz svih krajeva Lijepe Naše, okupivši se zajedno kako bi sudjelovali u branju grožđa. U suradnji s Udrugom gradova Grad Jastrebarsko ove je godine organizirao Berbu u Jaski, a ona ovog puta ima i humanitarni karakter.
Prvi dan jeseni svake godine znak je da je došlo vrijeme berbi. Posebno su one značajne za naše vinorodne krajeve, kakav je i Plešivica koja svake godine donosi nove plodove od kojih nastaju najukusnija i najkvalitetnija vina. Plodonosni trsovi tog prekrasnog kraja, kojeg s ponosom možemo nazvati našim, čekaju vrijedne berače, a njih dvadesetak danas je ovamo došlo iz raznih krajeva Hrvatske.
Berbe su u našim korijenima
Gradonačelnici, gradonačelnice i drugi predstavnici dvadesetak hrvatskih gradova, među kojima su i gradovi prijatelji Grada Jastrebarskog, ali i drugi nešto "bliži" gosti poput vinske kraljice Lucije Šember i zlatnog zeta Jaske Josipa Glasnovića, okupili su se najprije u Perivoju Erdödy nakon čega su svi zajedno krenuli prema Lokošin Dolu, na imanje poznatog vinara Roberta Braje, kako bi sudjelovali u pravoj berbi i osjetili tradiciju jaskankog kraja.
- Vinogradarstvo nije samo nešto od čega se ovdje živi, nego je ono duboko ukorijenjeno u našim korijenima. Zato je važno da i vi vidite tu tradiciju – rekao je gostima gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.
Tradiciju berbe grožđa najbolje je upoznati ako i sami budete dio nje. Tako su i gosti današnje berbe kako pravi "težaki" uzeli škare i "brente" u ruke i primili se posla. Najbolje je to pošlo za rukom vinskoj kraljici Luciji Šember koja u tome ima možda i najviše iskustva.
Neki su u berbi prvi puta
Nešto manje iskusan bio je zlatni olimpijac Josip Glasnović koji se rado odazvao pozivu na sudjelovanje u berbi.
- Lijep je dan, u dobrom smo društvu i okruženju pa mi se ovo sviđa i nadam se da će se i do godine organizirati. Imam nešto malo iskustva u branju grožđa jer u Dubravi, odakle sam rodom, imamo 17 metara barajde. Tako da smo tamo znali brati, radili smo mošt. To mi je bilo jedino iskustvo, a ovo je ipak malo veće – rekao nam je Glasnović.
Prvi puta u berbi zatekli smo gradonačelnicu grada Supetra na Braču, odnedavno Grada prijatelja Jastrebarskom, Ivanu Matković:
- Ovo mi je prva berba! Iako na Braču ima vinograda nikad nisam prisustvovala berbi, ali sviđa mi se. Nisam još puno napunila kašetu, vidjet ćemo kako će biti. Važno je da se lijepo družimo, mi kolege i da nešto korisno napravimo – rekla je.
Nakon što su se okušali u berbi, gosti su imali prilike vidjeti i kako se nekad nakon branja gazilo grožđe što su demonstrirale članice kulturno-umjetničkih društava koji su im cijelo vrijeme pomagali u branju.
Promocija Plešivice
Vinorodna Plešivica, iako donosi najkvalitetnije sorte goržđa poput rajskog rizlinga ili traminca crvenog, koje su danas brali gradonačelnici, još uvijek je turistički nedovoljno prepoznata u Hrvatskoj. Zato su ovakva i slična događanja potrebna jer doprinose njenoj promociji izvan granica naše regije što nam je objasnio domaćin današnje berbe.
- Brendiramo ovako cijeli grad kao vinsku regiju što i jesmo. Puno ljudi još i ne zna da je Plešivica Bogom dana za vinograde, puno turista odlazi u Istru i misli si da je tamo sve, a moji kolege i ja non stop ponavljamo da je Plešivica najatraktivniji dio sjeverozapadne Hrvatske i ovi položaji na kojima nam zavide kolege iz Francuske i Njemačke da dođu do izražaja i da ono što radimo da je na cijeni – rekao je Robert Braje.
Ovom vinogradarskom godinom je zadovoljan te se nada da će se to odraziti i na kvalitetu proizvoda koja je istinski pokazatelj svekolikog truda vinogradara ovog plodonosnog područja.
Humanitarna berba
Berba u Jaski koja je nastala po uzoru na Diplomatsku berbu kako bi se ispromovirala tradicija našteg kraja i kvalitetnih proizvoda koje nudi ove je godine i humanitarnog karaktera. Nakon što se u proljeće 2017. napune butelje vrhunskog vina od grožđa kojeg su danas brali gradonačelnici i gradonačelnice, tu će seriju moći kupiti isključivo gradovi koji su sudjelovali u berbi, a prihod od projekta namijenit će se za stipendije najuspješnijim studentima vinarstva i vinogradarstva na Agronomskim fakultetima u Hrvatskoj.
Pogledajte i fotogaleriju.
Prvi dan jeseni svake godine znak je da je došlo vrijeme berbi. Posebno su one značajne za naše vinorodne krajeve, kakav je i Plešivica koja svake godine donosi nove plodove od kojih nastaju najukusnija i najkvalitetnija vina. Plodonosni trsovi tog prekrasnog kraja, kojeg s ponosom možemo nazvati našim, čekaju vrijedne berače, a njih dvadesetak danas je ovamo došlo iz raznih krajeva Hrvatske.
Berbe su u našim korijenima
Gradonačelnici, gradonačelnice i drugi predstavnici dvadesetak hrvatskih gradova, među kojima su i gradovi prijatelji Grada Jastrebarskog, ali i drugi nešto "bliži" gosti poput vinske kraljice Lucije Šember i zlatnog zeta Jaske Josipa Glasnovića, okupili su se najprije u Perivoju Erdödy nakon čega su svi zajedno krenuli prema Lokošin Dolu, na imanje poznatog vinara Roberta Braje, kako bi sudjelovali u pravoj berbi i osjetili tradiciju jaskankog kraja.
- Vinogradarstvo nije samo nešto od čega se ovdje živi, nego je ono duboko ukorijenjeno u našim korijenima. Zato je važno da i vi vidite tu tradiciju – rekao je gostima gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.
Tradiciju berbe grožđa najbolje je upoznati ako i sami budete dio nje. Tako su i gosti današnje berbe kako pravi "težaki" uzeli škare i "brente" u ruke i primili se posla. Najbolje je to pošlo za rukom vinskoj kraljici Luciji Šember koja u tome ima možda i najviše iskustva.
Neki su u berbi prvi puta
Nešto manje iskusan bio je zlatni olimpijac Josip Glasnović koji se rado odazvao pozivu na sudjelovanje u berbi.
- Lijep je dan, u dobrom smo društvu i okruženju pa mi se ovo sviđa i nadam se da će se i do godine organizirati. Imam nešto malo iskustva u branju grožđa jer u Dubravi, odakle sam rodom, imamo 17 metara barajde. Tako da smo tamo znali brati, radili smo mošt. To mi je bilo jedino iskustvo, a ovo je ipak malo veće – rekao nam je Glasnović.
Prvi puta u berbi zatekli smo gradonačelnicu grada Supetra na Braču, odnedavno Grada prijatelja Jastrebarskom, Ivanu Matković:
- Ovo mi je prva berba! Iako na Braču ima vinograda nikad nisam prisustvovala berbi, ali sviđa mi se. Nisam još puno napunila kašetu, vidjet ćemo kako će biti. Važno je da se lijepo družimo, mi kolege i da nešto korisno napravimo – rekla je.
Nakon što su se okušali u berbi, gosti su imali prilike vidjeti i kako se nekad nakon branja gazilo grožđe što su demonstrirale članice kulturno-umjetničkih društava koji su im cijelo vrijeme pomagali u branju.
Promocija Plešivice
Vinorodna Plešivica, iako donosi najkvalitetnije sorte goržđa poput rajskog rizlinga ili traminca crvenog, koje su danas brali gradonačelnici, još uvijek je turistički nedovoljno prepoznata u Hrvatskoj. Zato su ovakva i slična događanja potrebna jer doprinose njenoj promociji izvan granica naše regije što nam je objasnio domaćin današnje berbe.
- Brendiramo ovako cijeli grad kao vinsku regiju što i jesmo. Puno ljudi još i ne zna da je Plešivica Bogom dana za vinograde, puno turista odlazi u Istru i misli si da je tamo sve, a moji kolege i ja non stop ponavljamo da je Plešivica najatraktivniji dio sjeverozapadne Hrvatske i ovi položaji na kojima nam zavide kolege iz Francuske i Njemačke da dođu do izražaja i da ono što radimo da je na cijeni – rekao je Robert Braje.
Ovom vinogradarskom godinom je zadovoljan te se nada da će se to odraziti i na kvalitetu proizvoda koja je istinski pokazatelj svekolikog truda vinogradara ovog plodonosnog područja.
Humanitarna berba
Berba u Jaski koja je nastala po uzoru na Diplomatsku berbu kako bi se ispromovirala tradicija našteg kraja i kvalitetnih proizvoda koje nudi ove je godine i humanitarnog karaktera. Nakon što se u proljeće 2017. napune butelje vrhunskog vina od grožđa kojeg su danas brali gradonačelnici i gradonačelnice, tu će seriju moći kupiti isključivo gradovi koji su sudjelovali u berbi, a prihod od projekta namijenit će se za stipendije najuspješnijim studentima vinarstva i vinogradarstva na Agronomskim fakultetima u Hrvatskoj.
Pogledajte i fotogaleriju.
Zadnje objavljeno