°C 1

COVID19: Pet osoba ozdravilo, jedan pacijent u težem stanju, ali stabilno

20.03.2020.

Redakcija

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, danas je potvrđeno 8 oboljelih osoba novim koronavirusom. U Republici Hrvatskoj do sada je potvrđeno ukupno 113 oboljelih osoba, od kojih je pet osoba ozdraviloJedan pacijent je u težem stanju i na respiratoru, ali stabilno. 

I dalje su na snazi odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom u trajanju od 30 dana. Ovim odlukama zabranjuju se javna okupljanja i sportski događaji, obustavlja rad u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama osim prehrambenih i ljekarni, obustavlja se rad sportskih i rekreacijskih centara i obustavljaju se vjerska okupljanja. Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza.

Za provedbu mjera bit će zaduženi stožeri civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kroz aktivaciju operativnih snaga sustava civilne zaštite. Hrvatski Crveni križ će koordinirati aktivnosti dostave temeljnih namirnica i lijekova osobama starije životne dobi.

 Od jučer su na snazi odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojima na snagu stupa čitav niz mjera u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom u trajanju od 30 dana. Ovim odlukama zabranjuju se javna okupljanja i sportski događaji, obustavlja rad u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama osim prehrambenih i ljekarni, obustavlja se rad sportskih i rekreacijskih centara i obustavljaju se vjerska okupljanja. Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza. Za provedbu mjera bit će zaduženi stožeri civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kroz aktivaciju operativnih snaga sustava civilne zaštite. 

Stožer civilne zaštite RH daje preporuku putničkim brodovima u međunarodnoj plovidbi koji imaju obvezu samoizolacije ili karantene da ne uplovljavaju u morske luke i luke unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj, osim putničkim brodovima hrvatske državne pripadnosti koji u Republiku Hrvatsku uplovljavaju radi raspreme. Iznimno, stožer civilne zaštite jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave na čijem se području nalazi luka uplovljavanja i luka raspreme odnosno samoizolacije osoba na brodu, može odobriti dolazak i boravak na zahtjev tijela koja upravljaju lukom ako se za putnike i članove posade broda mogu osigurati odgovarajući uvjeti karantene odnosno samoizolacije, opskrba brodova namirnicama, gorivom i drugim potrepštinama, potrebna zdravstvena skrb i drugi uvjeti nužni za sigurnost osoba na brodu.

Apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane, ali i na sve fizičke i pravne osobe da u cilju sprječavanja širenja epidemije novog koronavirusa račune korisnicima usluga šalju elektroničkim putem.

Sve informacije vezane uz novi koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.

Pozivom na broj 113 možete dobiti sve informacije o novom koronavirusu koji će biti u funkciji od 7 do 22 sata.

Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

 

Foto: Ilustracija/Pixabay