Novosti Sport Događanja

EU projekt DV-a Radost

27.01.2014. / Nefertum IT
U četvrtak 23. siječnja u Dječjem vrtiću Radost Jastrebarsko organiziran je Okrugli stol na temu Prezentacije projekta „Razvoja inkluzivnog predškolskog modela“ kojem je partner Grad Jastrebarsko i Učilište za obrazovanje odraslih IDEM.

Prošle godine Dječjem vrtiću Radost Jastrebarsko odobreno je financiranje projekta pod nazivom „Razvoj predškolskog inkluzivnog modela“ na EU IPA IV natječaju „Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redovni sustav odgoja i obrazovanja”.

Tijekom ove pedagoške godine u dječjem vrtiću Radost počeo se provoditi projekt „Razvoj inkluzivnog modela predškolskog odgoja“. Na ovom okruglom stolu prezentirani su opći i specifični ciljevi projekta. Opći cilj tako je promicanje inkluzije djece s teškoćama u razvoju predškolskog uzrasta u redovan sustav predškolskog odgoja i obrazovanja, a specifični ciljevi projekta su razviti inkluzivni predškolski model i osposobiti sve zaposlenike Dječjeg vrtića „Radost“ Jastrebarsko za rad s djecom s teškoćama.

U svojem obraćanju ravnateljica Dječjeg vrtića Radost Jadranka Stojković osvrnula se na način rada i prije provođenja ovog projekta i potrebi uključivanja djece s teškoćama u redovni sustav. Posebno je istaknula koliko ovaj projekt znači za Grad, ali i za sam Dječji vrtić radost.

- Dječji vrtić Radost već dugo godina i prije ovog projekta radi na način da se prate općenite promjene u odgojno - obrazovnom radu i osviješteni smo još od davnih godina kako postoji potreba uključivanja djece s teškoćama u razvoju u redovni odgojno obrazovani sustav. Do sada smo to činili vlastitim zalaganjem i učenjem i to na način koliko je to bilo moguće. Ovaj projekt nas nije dočekao nespremne. Želimo da na kraju ovog projekta mi ipak budemo prvi inkluzivni vrtić u Hrvatskoj, da naše spoznaje do kojih ćemo doći tijekom provođenja ovog projekta na kraju budu izdane u priručniku koji će onda doprijeti do svakog vrtića u Republici Hrvatskoj i vjerujem da je to sigurno nešto čime ćemo i mi i Grad Jastrebarsko biti ponosni - izjavila je ravnateljica Jadranka Stojković.

Osim edukacijskih aktivnosti, jedan od ishoda projekta biti će i tiskanje priručnika sa standardima koji će biti distribuirani svim vrtićima u Republici Hrvatskoj. Priručnik će doprinijeti promociji inkluzivnog predškolskog modela, predstavit će glavne korake koje treba poduzeti kako bi se određeni inkluzivni model uspostavio u predškolskim ustanovama. Također, vrtić će biti opremljen didaktikom potrebnom za rad s djecom s teškoćama te će se u neposredan rad uključiti pet pomoćnika u odgojnim skupinama. Grad Jastrebarsko ovim projektom dobiva jedinstven vrtić u Hrvatskoj usmjeren na ravnopravnost sve djece bez obzira na razvojne osobitosti.

vrtić projekt.jpg

Gradonačelnik Zvonimir Novosel u svojem se kratkom obraćanju osvrnuo na to kako je ponosan da je Grad Jastrebarsko u posljednjih pet godina postao jedan od gradova koji služi kao primjer kako privući sredstva iz EU.

- Kao Jaskanac, ali i kao Gradonačelnik ponosan sam i na naš vrtić i na našu školu zato što su u svom dosadašnjem radu i to ne samo u našem Gradu nego i šire, digli ljestvicu kvalitete svojim statusima eko škole i vrtića kao i nekim drugim dosezima. Vjerujem da će iza ovog projekta dječjeg vrtića, koji je prvi EU projekt dječjeg vrtića, slijediti neki drugi projekti i da ćemo u njemu naučiti sve ono što treba, te da ćemo i dalje biti jedan od onih gradova koji će biti primjer kako povući sredstva iz Europske unije - izjavio je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Na kraju Okruglog stola i predstavljanja projekta svečano su dodijeljene potvrde za provedenu edukaciju pomoćnika djece s teškoćama u razvoju koju je proveo Centar znanja Profectus. Na Okruglom stolu uz voditeljicu projekta ravnateljicu Stojković i gradonačelnika Novosela bili su prisutni i zamjenici gradonačelnika Stipe Bučar i Domagoj Šlat, ravnateljica učilišta za obrazovanje odraslih IDEM Romana Kerep, viša savjetnica za ravnatelje u predškolskim ustanovama u Agenciji za odgoj i obrazovanje Inga Seme Stojnović i ravnateljica osnovne škole Ljubo Babić Sanja Sertić.

Dječji vrtić Radost je nositelj projekta, a partneri u provođenju su Grad Jastrebarsko i Učilište za obrazovanje odraslih – IDEM. Voditelj projekta je ravnateljica dječjeg vrtića Jadranka Stojković. Ukupna vrijednost projekta iznosi 159.404,32 euraod čega je Europska unija sufinacirala 94.64% bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda (http://ec.europa.eu/esf/).

(Foto: Grad Jastrebarsko)

Podijeli