Novosti Sport Događanja

FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića"

27.11.2021. / Maja Peranić

Učenici Osnovne škole Kardinala Alojzija Stepinca zasadili su svoju prvu Aleju prvašića u dvorištu svoje škole, u Dolini kardinala. Uz nazočnost ravnateljice, gđe. Helene Beketić, pedagogice gđe. Boženke Bago, načelnika općine gsp. Josipa Petkovića Fajnika, vlč. Ivana Vučaka i ostalih uzvanika generacija prvašića 2021/ 2022 zajedno sa svojim učiteljicama Vesnom Zorić matična škola i Maja Štajcer područna škola Kostanjevac zasadili su svoja prva stabalca u "Aleji prvašića" i tako je svako dijete dobilo svoje ugravirano ime na posebnoj pločici ispod zasađenog stabla.

-Neskrivena dječja, radost i rečenicu jedne djevojčice koju mi je prenijela ondje nazočna pedagogica Boženka Bago: " Ovo mi je najljepši dan u životu" Kao autorica i voditeljica projekta ovo rečenicu nosit ću kao sveti zapis u svojoj duši. Uz obećanje da ćemo u zajedništvu i suradnji nastaviti podizati nove " Aleje prvašića"-ističe Snježana Agostini voditeljica projekta.-Sa svečanosti prvašići ne nose samo radost i lijepe osjećaje pripadnosti i uvažavanja nego svaki od njih nosi svoje teglice na kojima pišu njihova imena u koje su zasadili po dva žira različitih vrsta hrasta. Koje će njegovati, zalijevati, pratiti i kasnije posaditi vani-istaknula je Agostini.

„U je jednom žiru - početak tisuću šuma" kazao je R. Waldo Emerson, a krilatica je to kojom se vodio i Dr. Sc.Karmelo Poštenjak koji ovaj projekt prati i stručno podupire od samog početka. Osim zajedno zasađenog žira Dr. Karmelo djeci je objasnio zašto je važno čuvati stabla i šume, te ih uputio o sadnom materijalu zasađenom ove godine u Krašiću i Kostanjevcu. Njegovom zaslugom u obje škole su zasađena i certificirana stabla Gupčeve lipe.Sadnju je sufinancirala Zagrebačka županija sredstvima odobrenima kroz Javni poziv, a u projekt je uključio brojne sudionike iz cijele Hrvatske, što autorica naglašava kao najznačajniju komponentu same ideje „Aleje prvašića. Tako se u izvedbeno rješenje pločica te postolja na koje se postavljaju jedinstvene pločice od početka uključio gsp. Bratislav Bukvić direktor firme " Ferocompac", a iz Zadra svojim idejama i prijedlozima podržala je i arhitektica gđa. Sanja Balta.

Radi statusa ekološke škole kao postolje i nosači pločica iz Slavonskog Broda obrađene i prilagođene za ovu potrebu stigle su stoljetne grede koje su držale svod najveće barokne utvrde u Hr. Spomenika nulte kategorije, Tvrđave Brod danas centra razvoja kulture i umjetnosti.-To je poruka koja želim naglasiti ovim projektom - povezanost kroz životne procese, kroz međugeneracijsku povezanost-naglašava Snježana Agostini.

Simbolički, Aleja je zasađena na sam blagdan svete Katarine - zaštitnice učenika i studenata, a molitvom i blagoslovom ju je upotpunio vlč. Ivan Vučak.

Dolinom Kardinala sada rastu stabalca koja pričaju priču o zajedništvu i osvjetljavaju put novim generacijama učenika čija će stabalca ovdje tek niknuti.- Kao što je i sam geografski položaj škole na mjestu gdje je u idiličnom okruženju "Doline Kardinala" gdje je s lijeve strane duhovnu utvrdu čuva predivan dvorac i marijansko Svetište na otočiću u Pribiću, s desne strane u središtu Krašića veličanstvena crkva Svetog Trojstva. Djece, njihovi učitelji i djelatnici kao i jučer zasađena " Aleja prvašića" mogu mirno i sigurno nastaviti rasti u podržavajućem okruženju i zajedničkoj suradnji da one koji su nam povjereni rastu sretno na radost svih nas-kazala je Agostini i poručila:

-Veliko HVALA svima koji su svaki na svoj način pomogli da jučerašnja radost djece bude i radost svih nas. Budimo kao djeca u radosti i čistom srcu..Lekcija koju ćemo nadam se mi odrasli učiti i ponavljati iz godine u godinu sadeći nove "Aleje prvašića.

(FOTO: Aleja Prvašića/facebook)

Galerija slika

FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića" FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića" FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića" FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića" FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića" FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića" FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića" FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića" FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića" FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića" FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića" FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića" FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića" FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića" FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića" FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića" FOTO Dolina kardinala dobila svoju prvu "Aleju prvašića"

Podijeli