°C -5

Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom

07.09.2018.

Maja Peranić

Gotovo tri sata trajala je rasprava o tvrtki Remondis Medison i njezinom poslovanju u Jastrebarskom, koja je bila jedna od točaka Dnevnog reda jučerašnje sjednice Gradskog vijeća. Iako je započela dosta burno, na kraju se sve svelo na to da nije važno tko je kriv za nastalu situaciju već da su svi ujedinjeni u mišljenju da se toj tvrtki zabrani rad u Jastrebarskom. 

Najava da će se ova tema naći na Gradskom vijeću Grada Jastrebarskog očekivano je zainteresirala širu javnost. U dvorani se okupio popriličan broj građana; predstavnici inicijative Ne opasnom i neopasnom medicinskom otpadu u Jastrebarskom, predstavnici gradskih četvrti i mjesnih odbora, a poseban gost, na poziv predsjednice Vijeća bio je bivši ministar zaštite okoliša, saborski zastupnik Mihael Zmajlović. Prisutni su, istaknula je predsjednica Željka Kovačić, bili pozvani na inicijativu vijećnika Romana Rodića (MOST) zbog njihove uključenosti u temu o kojoj se raspravlja. Osim njega, vijećnik Rodić je zatražio i očitovanje gradonačelnika Zvonimira Novosela te vijećnika HDZ-a Tomislava Preprotića kao voditelja ispostave županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u Jastrebarskom o ovoj temi. Iako je prisustvovanje ovoj sjednici zatražila i uprava Remondis Medisona kako bi iznijela svoju stranu priče, predsjednica je objasnila kako je njihov zahtjev došao prekasno pa je sukladno poslovniku odbijen.Povreda poslovnika?

O ovome se na početku razvila burna rasprava. Iz HDZ-a su upozorili da nije korektno da se o ovoj temi raspravlja samo s jednog stajališta već da je o svemu trebalo obavijestiti i nadležno Ministarstvo, te aktualnog ministra Ćorića. Istaknuli su da se radi o povredi poslovnika ako se da riječ saborskom zastupniku Mihaelu Zmajloviću koji je na sjednici kao gost.

- Temeljem poslovnika zna se tko može, a tko ne može govoriti. Gosti mogu pratiti sjednicu, a s obzirom na to da nije dozvoljeno da tvrtka Remondis bude prisutna niti je pozvana, niti nadležno ministarstvo, niti Županija, ne razumijem u kojem svojstvu bi bivši ministar Zmajlović govorio - jer je to povreda članaka poslovnika. Postoji ministar kojem je trebalo uputiti poziv. Ja sam to očekivao. Ako želimo javnu tribinu i javnu raspravu možemo to organizirati. Gosti su pozvani, ali nemaju pravo rasprave. Sve drugo je povreda poslovnika. Zašto nisu drugi pozvani pa da svi dobiju valjane odgovore na sva pitanja? – kazao je HDZ-ov vijećnik Miljenko Pavlaković.


Predsjednica Željka Kovačić odgovorila je da se radi samo o ispunjenju zahtjeva vijećnika Rodića te da će dozvoliti izlaganje Mihaelu Zmajloviću. Iz Kluba vijećnika HDZ-a zatražili su stanku od 15 minuta nakon koje su još jednom objasnili svoj stav:

- Smatramo da je poslovnik povrijeđen, žalosti činjenica da izostaju svi akteri u ovom slučaju jer nisu pozvani, ali u interesu javnosti i saznanja cijele istine smatramo da treba nastaviti očitovanje – kazao je vijećnik Andrej Krlin (HDZ).

Za govornicu su potom redom izlazili Tomislav Preprotić, Mihael Zmajlović i Zvonimir Novosel koji su u svojim izlaganjima iznosili svoju stranu priče.

Preprotić: Treba mijenjati prostorni plan

Preprotić je naglasio kako je dozvola koju je Ured za urbanizam izdao, izdana na temelju prostornog plana Grada Jastrebarskog.

-Ja i cijela stranka smo protiv gradnje tog objekta. A dokumenti kojem ja moram pisati i izdavati nisu izraz mene kao osobe nego mene kao službene osobe. Ovaj Upravni odjel nije izdao niti jedan dokument temeljem čega je Remondis tu ukupno 4 godine. Dozvola koja je izdana, u njoj zaista piše da je Grad bio pozvan, ali da nije sudjelovao u procesu – kazao je Preprotić dodavši kako ti dokumenti govore samo o tome u kojoj se zoni nalaze navedene čestice.-Za djelatnost koju Remondis tamo obavlja dozvola je izdana isključivo od strane Ministarstva zaštite okoliša. A Potvrda o kojoj se govori, i za koju me se proziva, kaže da je navedeni zahvat u prostoru u skladu s prostornim planom i ona je definitivno samo čisti neupravni akt, potvrda temeljem koje se pokreće studija utjecaja na okoliš – kazao je Preprotić koji ključnim smatra potrebu izmjene prostornog plana kako bi se ovakvi problemi spriječili u budućnosti.

Bivši ministar Zmajlović ogradio se pak od optužbi koje su o njemu osvanule u medijima. Tvrdi kako je upravo u njegovo vrijeme krenula akcija „Velika čistka“ po pitanju opasnog otpada te kako je jedini ukinuo dozvolu za rad Remondis Medisonu. On je pak mišljenja da je potvrda koju je potpisao Tomislav Preprotić ključna jer bez nje nema pokretanja studije utjecaja na okoliš.-Nema procjene utjecaja na okoliš ako nema potvrde da je ona u skladu s prostornim planom, da potvrda upravnog odjela nije bila u skladu, nikada do postupka procjene ne bi ni došlo. Zahtjev bi bio odbijen, ne bi bilo ni građevinske dozvole niti osnove za gospodarenje otpadom – kaže Zmajlović.

Od strane Grada Jastrebarskog također se moglo čuti kako niti oni nisu krivi za nastali slučaj. Kako je na početku rasprave kazala pročelnica Irena Strmečki-Šlat, tijelo koje je nadležno za izdavanje dozvola za gospodarenje opasnim otpadom je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje potvrđuje i provjerava sve uvjete koji moraju biti ispunjene za izdavanje dozvola kao i rokove na koje se dozvola za gospodarenje otpadom izdaje, dok je tijelo nadležno za gospodarenje neopasnim otpadom Zagrebačka županija. Lokalna samouprava, odnosno Grad je stranka u postupku koja ima mogućnost vršiti uvid u elaborat gospodarenja otpadom te sukladno Zakonu i ulagati primjedbe na isti, što je, kažu i činio.Gradonačelnik Novosel govorio je pak o svojoj podršci inicijativi građana, o sastancima koje je odradio s ministarstvom i županijom u posljednja dva mjeseca te iznio zaključak da svi moraju biti ujedinjeni oko jednog cilja – zabraniti Remondisu da djeluje na području Jastrebarskog:

- Moram reći da želim vjerovati da u ovoj zgradi, u ovoj dvorani, u ovom gradu ne postoji nitko tko drugačije misli. Ako takvi postoje, neka ne rade smicalice, neka se ne prebacuju odgovornost i neka dođemo do zajedničkog cilja. A to možemo jedino ako smo zajedno- kazao je gradonačelnik.Jaska je mamac za takve tvrtke

No, Remondis Medison nije jedini problem u Jastrebarskom, kaže inicijator ove rasprave vijećnik Roman Rodić. Jaska je, kaže, postala meka tvrtkama poput Remondisa, Kemisa, KRKA-e, tvrtkama koje obavljaju poslove s opasnim otpadom, kemikalijama, medicinskim otpadom i sl. Stoga je ključno pitanje, zašto takve tvrtke dolaze baš u Jastrebarsko i kako to zaustaviti?

-Grad Jastrebarsko kao grad budućnosti ne smije biti meka svima onima koji žele otvoriti bilo kakav centar za gospodarenje otpadom – kazao je Rodić.Slaže se s njim i Tomislav Preprotić te ističe kako je prvi korak u zaustavljanju njihove mogućnosti poslovanja upravo izmjena Prostornog Plana što je zadaća Grada i Gradskog vijeća.

-Prostorni planovi su planovi kojima se štiti prostor. Grad Jastrebarsko često mijenja planove da bi dovukao investitore u gospodarsku zonu. Ti investitori su dobri jer pune naš proračun, ali se prostornim planovima štiti prostor. To je treći potez Grada u kojem se treba nedvosmisleno izjasniti da prostorni plan ne može dozvoljavati gospodarenje otpadom niti u jednoj industrijskoj zoni. I to je početak micanja tih tvrtki iz Jastrebarskog – rekao je Preprotić.

Složno reći "NE!"

-Ovakva situacija nam se ne smije ponoviti – upozorava vijećnik Pavlaković: Do ovoga nije trebalo doći. Jedina komunikacija prema toj tvrtki mora biti NE! I treba zadužiti Gradske službe da sprovedu ono što moraju. Da gradske službe za iduću sjednicu pripreme dokumentaciju da se spriječi u pokušaju da se dovodi u takva tvrtka u Jastrebarsko – dodao je vijećnik.

Nakon rasprave predsjednica Kovačić predložila je da se donese zaključak o tvrtki Remondis Medison te pozvala vijećnike da ga jednoglasno podrže. Bilo je tada vrlo zanimljivo, još jednom na Gradskom vijeću, vidjeti lukav pothvat u režiji jaskanskog SDP-a. Naime, pred vijećnike je, nakon rasprave u kojoj su se svi složili da se u nikoga neće "upirati prstom" te da ovo "nije sudnica", stavljen zaključak u kojem se ipak na fini način za ovu situaciju indirektno optužuje „županijski Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša“ koji je kako je stajalo u prijedlogu zaključka „dao trajnu dozvolu za dolazak Remondisa u Jastrebarsko“.Izazvalo je to ponovo burne reakcije u redovima HDZ-a jer se nigdje ne navodi da se preispitaju odluke tadašnjeg Ministarstva ili pak Grada Jastrebarskog kao stranke u postupku. Osim što zaključak nije korektan, upozorili su iz HDZ-a, nije potpun jer ne sadrži niti to da će se pristupiti izmjenama Prostornog plana kako bi se on zaštitio za budućnost o čemu se vodila rasprava. Stoga je oporba zatražila da se u duhu zajedništva, kojega su svima puna usta, predloženi zaključak izmijeni i dopuni. Nakon kraće rasprave, određena je stanka, a vijećnici su se s gradonačelnikom i gradskim službama „iza zatvorenih vrata“ dogovorili kako će zaključak izgledati. Na posljetku on je donesen jednoglasno te glasi:

Što je uopće svrha ovog zaključka osim podrške inicijativi za koju se već od prije znalo, jer teško je danas u Jaski onome tko o Remondisu i opasnom otpadu ima drugačije mišljenje? Je li u ovoj raspravi na Gradskom vijeću odgovoreno na sva pitanja koja zanimaju građane, također je upitno. Sigurno je jedino to da se bez građanske inicijative o ovakvim temama na sjednicama Gradskog vijeća sigurno ne bi niti raspravljalo, niti bi one došle na dnevni red iako se o tim problemima „unutar zidova“ zasigurno znalo. No, važnije je građanima govoriti o lijepim stvarima – o električnim biciklima, babby boom-u, luksuznim hotelima koji se grade, raznoraznim certifikatima i nagradama, o projektima na koje se troši novac svih građana kako bi Jaska bila i ostala grad budućnosti. Budućnosti za koju se očito građani moraju sami pobrinuti.

Galerija slika

Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom Gradsko vijeće: Jaska ne smije biti meka tvrtkama koje se bave opasnim otpadom