Novosti Sport Događanja

HAC odgovorio Jaskancima: Cestarina se ne namjerava ukinuti, ali vas čeka rasvjeta i treća traka do Karlovca!

29.07.2021. / Maja Peranić

Inicijativa građana Jastrebarskog dobila je jedan od odgovora na svoje zahtjeve za ukidanjem naplate cestarina na naplatnim postajama Zdenčina i Jastrebarsko, za relaciju do Zagreba. Nakon peticije i prosvjeda, odgovor im je stigao iz Hrvatskih autocesta.

U odgovoru stoji kako se cestarina u Jaski i Zdenčini naplaćuje u skladu s važećim Zakonom o cestama i Odlukom o naplati naknade koja je na snazi od 2009. godine. Ističu i da je naplata cestarine glavni izvor financiranja građenja i održavanja autocesta, naplaćuje se temeljem udaljenosti koje je vozilo prešlo te prema skupini u koje vozilo spada. Kazali su da HAC elektroničkim korisnicima osigurava popuste u preplati od 21,74%, u zimskoj sezoni od 33, 48% kao i za plaćanja debitnom ili kreditnom karticom.

Uz sve navedeno, prema informacijama kojima raspolažu, ne planiraju ukinuti naplatu cestarine Jaskancima.

-Po informacijama kojima raspolažu Hrvatske autoceste d.o.o., naplata cestarine za korištenje dionice A1 do Zagreba od Jastrebarskog se ne planira ukinuti. Međutim, razmatra se izgradnja treće trake autoceste A1 na dionicama do Karlovca, što će biti značajno novo ulaganje na predmetnom sektoru. Isto tako je bitno istaknuti da osim A1, koja osigurava višu razinu uslužnosti za koju se naplaćuje cestarina, na promatranom području postoje primjerene alternativne javne ceste korištenje kojih se ne naplaćuje – odgovaraju iz HAC-a.

Dodaju kako se napokon planira pokrenuti osvjetljavanje čvora Jastrebarsko, jedinog neosvijetljenog čvora na autocesti.

-Obnova projektne dokumentacije rasvjete čvora Jastrebarskog je ugovorena te se u 2022. planira raspisivanje predmetnog natječaja za građenje, odnosno obnovu istog-stoji u odgovoru Hrvatskih autocesta.

Kako doznajemo, iz Inicijative nisu zadovoljni odgovorom HAC-a te najavljuju novi prosvjed za 22. kolovoza, o čemu će javnost još izvijestiti.

Podijeli