Novosti Sport Događanja

HSS: Dogovorili smo se s onima koji su podržali našeg kanidata za predsjednika, SDP se okrenuo Fokusu!

29.07.2021. / Maja Peranić

Nakon što su u javnost procurile informacije o dogovoru HDZ-a i partera te HSS-a o formiranju većine u Županijskoj skupštini, oglasio se Županijski HSS. U priopćenju navode razloge svojih odluka te ističu kako se ne radi o postizbornoj koaliciji s HDZ-om već su dogovor sklopili s onima koji su pristali podržati njihovog kandidata za predsjednika Skupštine.

-Kao posljedica dva neuspješna pokušaja konstituiranja Županijske skupštine, Zagrebačka županija nalazi se pred mogućim novim izborima. Nakon prvog nekonstituiranja Županijske skupštine, Odbor HSS-a Zagrebačke županije je još 1. srpnja ove godine donio zaključak kako će za predsjednika Županijske skupštine podržati kandidata s liste koja je osvojila najviše glasova birača, tj. iz redova SDP-a ili HSS-a. Tijekom razgovora, većina stranaka je bila suglasna da kandidat ili kandidatkinja za predsjednika odnosno predsjednicu Županijske skupštine bude iz HSS-a. Među strankama koje su bile suglasne s tim prijedlogom bio je i SDP-ističu za početak iz HSS-a.

U ovoj gospodarskoj situaciji te otežanom funkcioniranju uslijed korona krize, a u cilju što brže sanacije potresom pogođenih područja, trošak novih izbora od oko 5 milijuna kuna javnog novca, HSS Zagrebačke županije smatra štetnim i neodgovornim prema stanovnicima naše Županije, pa su uoči treće konstituirajuće sjednice zakazane za 3. kolovoza, donijeli odluku da će HSS preuzeti dužnost obnašanja funkcije predsjednika Skupštine ako mu vijećnici za to pruže povjerenje.

-Odbor HSS-a Zagrebačke županije donio je 28. srpnja 2021. godine odluku da će HSS, ako postoji podrška stranaka i vijećnika izabranih u Županijsku skupštinu kojima je prihvatljiv kandidat ili kandidatkinja HSS-a za predsjednika odnosno predsjednicu Županijske skupštine, preuzeti odgovornost obnašanja te funkcije u cilju konstituiranja i početka rada Županijske skupštine kao predstavničkog tijela-ističu iz HSS-a te dodaju kako im je ta podrška od strane njihovih koalicijskih partnera, SDP-a, izostala.
 
-U vezi medijskih napisa, predmet navedene odluke nije sklapanje koalicijskih sporazuma. Također, vrijeme će pokazati zašto je SDP iznenada promijenio mišljenje te dao podršku isključivo Fokusovom kandidatu ili kandidatkinji za predsjednika odnosno predsjednicu Skupštine, a ne više HSS-u s kojim je bio na zajedničkoj listi-stoji u priopćenju HSS-a.

Podijeli