Novosti Sport Događanja

In memoriam: Preminuo Ivan Pokupčić- kroničar jamničkog i pisarovinskog kraja

11.01.2022. / Petar Brnada

U petak, 7. siječnja 2022, u Pisarovini je u 83. godini života preminuo Ivan Pokupčić, glasoviti kroničar jamničkog i pisarovinskog kraja, vrijedni član Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom koja mu je ovim putem uputila posljednji pozdrav.

„Ivan Pokupčić rođen je 1939. u Dvorancima, a osnovnu školu završio je 1950. u Pisarovini. Teško je ranjen kao civil 1992. kod Jamničke Kiselice, kada je krenuo je na njivu pobrati kukuruz. Postao je tada osamdesetpostotni invalid.

Ivan Pokupčić proslavio se izuzetno vrijednim djelom "Život i rad na selu u doba naših starih u župi Jamnica, okolnim mjestima i šire (Zanimljivosti u pismu, crtežu i slici)", objavljenom 2009. u izdanju Općine Pisarovina. Svoje opsežno djelo (246 stranica) počeo je pisati 1995. za vrijeme liječenja u Stubičkim Toplicama, a s pisanjem je završio 2006. Pokupčićeva knjiga, svojevrsna "enciklopedija" jaskanskog Pokuplja, u dobroj mjeri podsjeća na grandiozno "Prigorje" Svetojanca Vatroslava Rožića. On naime autentičnim jezikom i minucioznim darom zapažanja i sjećanja opisuje život i rad ljudi u župi Pisarovinska Jamnica ili kako on to sam izvrsno objašnjava "dokljem Jamnički zvan bije" ("dokle se čuje jamničko zvono"): "On se čuo za glasna vremena do župe Dubranec, Lasinja, Donja Kupčina i Kupinec". Obradio je sve moguće teme i običaje iz seoskog života svojeg kraja, od rođenja do smrti (povijest, zemljopis, etnologija, religija, kultura, umjetnost).

Bogato ilustrirana i opremljena Pokupčićeva knjiga predstavljena je 28. listopada 2011. i u Glazbenoj školi Jastrebarsko, u organizaciji Općine Pisarovina i jaskanskog Ogranka Matice hrvatske, uz sudjelovanje Kulturno-umjetničkog društva "Bratinečko srce".

Tada je započelo prijateljstvo i suradnja Ivana Pokupčića sa članovima predsjedništva jaskanskog Ogranka Matice hrvatske. Ivan je i dalje neumorno nastavio istraživati običaje i baštinu svojeg zavičaja. U razgovoru s Tomom Kovačićem, načelnikom Općine Pisarovina, također članom jaskanske Matice, doznali smo da je Ivan Pokupčić svoje dragocjene zapise predao na pohranu načelniku. Nadamo se stoga i drugom izdanju njegove vrijedne knjige, u čemu Općina Pisarovina može računati na suradnju jaskanskog Ogranka Matice hrvatske.

Ivan Pokupčić pokopan je u svojim rodnim Dvorancima u subotu, 8. siječnja 2022. Dragi naš Ivek, počivajte u miru!“

MH

Podijeli