Novosti Sport Događanja

Jaskanka Mihaela - 1. pratilja Vinske kraljice

24.10.2013. / Nefertum IT
Proteklog je tjedna provedeno testiranje kandidatkinja za izbor Vinske kraljice Zagrebačke županije za 2014. godinu. Jaskanka Mihaela Vrbetić proglašena je prvom pratiljom osvojivši tek dva boda manje od pobjednice Helene Čegec iz Svetog Ivana Zeline. Na trećem je mjestu Franciska Štarkelj iz Velike Gorice.;
- Pitanja na testiranju su bila u skladu sa našim znanjem i odlično strukturirana. S obzirom da je konkurencija bila jaka i ima dosta saznanja iz područja vinarstva bilo je to odlično iskustvo provjere stečenog znanja – rekla je Jaskanka Mihaela koju je obitelj potakla da se prijavi na ovo natjecanje, a kako se od malih nogu bavi vinogradarstvom i vinarstvom pomažući na obiteljskom imanju bilo joj je zadovoljstvo sudjelovati i provjeriti svoje znanje. 
- Najzanimljiviji dio natjecanja bio mi usmeni dio ispita na kojemu smo mogli pokazati svoje komunikacijske vještine te usvojena znanja iz područja vinarstva i vinogradarstva te sljubiti ponuđeno vino sa hranom. Smatram da je to dio ispita koji najviše govori o samoj kandidatkinji i njezinu stručnom znanju o vinu – rekla nam je Mihaela koja je svoje znanje o vinu i proizvodnji stekla na vlastitom gospodarstvu gdje je tokom svih radova u godini, od rezidbe do berbe učila o sortama grožđa, načinu zaštite i prepoznavanju kvalitete vina u podrumu.;
Promocija vinogradarstva Zagrebačke županije
Svoje znanje o vinima, tradiciji i običajima zagrebačke županije kandidatkinje Helena Čegec - studentica Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu te Franciska Štarkelj - studentica Visoke škole za ekonomiju upravljanje i poduzetništvo “Nikola Šubić Zrinski“ te Mihaela Vrbetić – diplomirana agronomkinja s Agronomskog fakulteta svoje su znanje testirale u samoborskom izletištu “Mlin iz bajke”. Kandidatkinje za Vinsku kraljicu odgovarale su na pitanja ocjenjivačkoga suda o tehnologiji proizvodnje crnih vina, karakteristikama ovogodišnje berbe, turističkim manifestacijama u županijskim gradovima, vinskim cestama, akciji “Kupujmo hrvatsko”.., sljubljivale su ponuđena jela s vinima, komentirale vina, predstavljale se na stranim jezicima. 
Po izboru ocjenjivačkog suda najuspješnija je bila Helena te će Vinskom kraljicom biti okrunjena, tradicionalno, druge subote u studenome. Zamjenik župana Damir Tomljenović, predsjednik ocjenjivačkog suda, rekao je da se i ovim izborom, kao i drugim mjerama u poljoprivredi, pomaže promocija vinorodnih područja županije. 

Podijeli