Novosti Sport Događanja

Kreće nova akcija darivanja krvi, poznati kriteriji za cijepljene protiv COVID-19

18.10.2021. / Redakcija

Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko organizira novu trodnevnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi u prostorijama Centra za kulturu Jastrebarsko.

U srijedu, 20. listopada i u četvrtak, 21. listopada akcija se održava od 11 do 18,30 sati, a pauza će biti od 14,30 do 15 sati. U petak akcija kreće ranije, u 8 sati te će trajati do 15 sati, s pauzom od 11,30 do 12 sati.

Iz Zagrebačke županije istaknuli su da s obzirom na epidemiološku situaciju, darivanju krvi ne mogu pristupiti osobe koje su unazad 14 dana putovale izvan Republike Hrvatske, koje su unazad 14 dana bile u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom (računajući od zadnjeg kontakta i pod uvjetom da same nisu imale simptome infekcije), osobe koje su same preboljele koronavirus smiju pristupiti darivanju krvi nakon proteka 28 dana od prestanka simptoma ili dobivenog pozitivnog testa na COVID-19.

Objavljeni su i kriteriji za sve one građane koji su primili cjepivo protiv koronavirusa, a namjeravaju se odazvati akcijama dobrovoljnog darivanja krvi.

-Osobe koje su se cijepile protiv COVID-19 mogu darivati krv prema sljedećim kriterijima: ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) – odgoda darivanja za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok). Odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija)- navode iz Županije.

Ako su cjepiva bazirana na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen) – odgoda darivanja četiri tjedna nakon cijepljenja, a ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljenje – odgoda darivanja četiri tjedna nakon cijepljenja.

Podijeli