°C 12

Kroz školsko dvorište po mrklom mraku: Kad će se popraviti rasvjeta?

06.12.2018.

Maja Peranić

Problem javne rasvjete očito ne muči samo polaznike Glazbene škole, njihove roditelje i profesore na što je nedavno ukazao ravnatelj Dragutin Fabijanić. Javljaju se sada i roditelji jaskanskih osnovnoškolaca koji su zapanjeni činjenicom da na školskom dvorištu već dulje vrijeme ne radi javna rasvjeta.

Već gotovo mjesec dana jaskanski osnovnoškolci nakon nastave kući odlaze prolazeći kroz mrkli mrak školskog dvorišta. Naime, ondje već dulje vrijeme ne radi javna rasvjeta na što su nam se požalili naši čitatelji. Tražeći našu pomoć, jedna čitateljica poslala nam je i fotografije mraka na školskom dvorištu koje je u nekoliko navrata objavila na društvenim mrežama.

-Pišem već dvije objave u razmaku od mjesec dana na Facebooku. Nitko ne reagira, nitko ne popravlja... Djeca hodaju po mraku svijetleći mobitelima na povratku iz škole. To je stvarno sramota i za Školu i za Grad – kazala nam je naša čitateljica Dijana Ringel.

Očekujući da će netko reagirati na njezin apel, 8. studenog prvi puta je objavila fotografije koje je snimila na školskom dvorištu.

"Na prvoj slici je dvorište škole, a na drugoj ako ne vidite djeca na igralištu. I tako cijeli tjedan skoro pa s baterijom u ruci tražim svoje dijete po završetku nastave! Pa kaj samo meni smeta što nema ulične rasvjete?!?!" napisala je tada Dijana Ringel.

Međutim, na taj prvi apel, kaže, nitko nije reagirao, pa je i prije nekoliko dana objavila još dvije fotografije.

"Sram Vas može biti!! Da nakon 26 dana od objave kako školsko dvorište nema svijetla i DALJE niste u stanju omogućiti djeci rasvjetu za nesmetani odlazak iz škole! Fuj!!!" - napisala je 4. prosinca nakon čega nam se odlučila obratiti tražeći pomoć ne bi li se ovaj problem riješio.

Ravnateljica Sertić: Problem smo prijavili!

O ovom problemu upitali smo najprije ravnateljicu OŠ Ljubo Babić, Sanju Sertić, koja tvrdi kako su kvar na javnoj rasvjeti kod škole prijavili Cestama Jastrebarsko koje su zadužene za njeno održavanje.

-Rasvjetu održavaju Ceste Jastrebarsko. Kontaktirali smo ih nekoliko puta i pismeno i telefonski jer je rasvjeta na školi dio gradske rasvjete. Došli su pogledati. Već su je i popravili, ali sad je ponovo nema – kaže ravnateljica i dodaje da je ovo problem koji se učestalo ponavlja, a roditeljima je vidljiv upravo sada kada su dani kraći pa po svoju djecu dolaze po mraku.

No, postoji i drugi problem, tvrdi ravnateljica. Oko škole se, naime, u kasnim satima okupljaju vandali koji uništavaju imovinu, pa tako i javnu rasvjetu, što je, kaže nam Sanja Sertić, mogući razlog zašto ona opet ne radi.

-Sumnjive osobe ondje se okupljaju tijekom kasnih sati, a najviše tijekom vikenda. Oni uništavaju klupice, koševe, stupove i lampe pa je moguće da su oni nešto oštetili pa rasvjete opet nema. I to smo prijavili policiji. Mi svaki puta urgiramo. Isto tako već dugo čekamo na popravak rampe na ulazu u školu. To nisu jeftini popravci – tvrdi ravnateljica.

O svemu tome škola je izvijestila i na svojim internetskim stranicama:

-Svi zaposlenici škole jako se trude da školski prostor bude što ljepši i ugodniji za naše učenike i u proteklom vremenu za tu svrhu uložena su znatna sredstva. Ovim putem apeliramo na sve one koji koriste školski prostor kao roditelji, prolaznici, korisnici školske dvorane da ga ne uništavaju nego da čuvaju i time doprinesu kako bi on bio što funkcionalniji i sigurniji za naše učenike – stoji u priopćenju ravnateljice.

Čeka se odgovor Cesta Jastrebarsko

Još jednom, ravnateljica ponavlja kako je rasvjeta u školskom dvorištu dio javne gradske rasvjete, a Ceste Jastrebarsko koje su je dužne održavati kontaktirane su od strane škole.

-Mi smo ih obavijestili, a oni reagiraju kako reagiraju. Iako su već bili popravili sad opet ne radi i čekamo da netko iz Cesta dođe i da se to popravi – rekla nam je ravnateljica Sertić.

Odgovor na pitanje kada će to biti spremaju, nadamo se u Cestama, kamo smo jutros poslali službeni upit te čekamo njihov odgovor.