Novosti Sport Događanja

Od sutra Jaska ima svoj znanstveni park: 'Inovativan sadržaj parka znatno će doprinijeti popularizaciji znanosti'

24.11.2021. / Redakcija

Jastrebarsko će od sutra, 25. studenog imati svoj znanstveni park, čija je realizacija dio EU projekta „Sa STEM-om raSTEMo“ kojega provodi udruga Društvo naša djeca Jastrebarsko u suradnji s Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba i Centrom za kulturu Jastrebarsko.

Znanstveni park Jastrebarsko formiran je na dosad neiskorištenom prostoru dvorišta Centra za kulturu, s ciljem da se javna površina oplemeni interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajima za sve dobne skupine. Sadržaj parka će činiti eksponati koji su interaktivnog karaktera i koji će posjetiteljima pružiti priliku da ih na zanimljiv način pokreću, osluškuju ili mjere, odnosno da si vizualno, taktilno i na druge načine protumače određene znanstvene pojave. Tako će se primjerice u jaskanskom znanstvenom parku moći odsvirati „Oda radosti“ u hodu, razgovarati šaptom na 30 metara ili pak naučiti Pitagorin poučak u jednom pokretu.

Eksponati su projektirani i izrađeni u skladu s propisima Europske unije i certificirani te prate najviše standarde kvalitete materijala, proizvodnje, kao i sigurnosne standarde upotrebe.

Trajni postav inovativnih sadržaja znanstvenog parka zasigurno će znatno doprinijeti popularizaciji STEM-a na području grada Jastrebarskog, što će biti i osnova za razvoj edukacijskog programa kojega će Društvo naša djeca Jastrebarsko nuditi djeci i mladima, ne samo sa šireg područja Grada Jastrebarskog i susjednih općina, već i iz Zagrebačke i okolnih županija.

Prigodno službeno otvorenje znanstvenog parka u Jastrebarskom bit će u četvrtak, 25. studenog u 11 sati, a u međuvremenu nastavlja se niz znanstvenih radionica za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta koje se održavaju u potpuno opremljenoj multifunkcionalnoj učionici, čija je oprema također financirana sredstvima ovog dvogodišnjeg EU projekta vrijednog gotovo 2,3 milijuna kuna.

U narednoj fazi projekta „Sa STEM-om raSTEMo, sve ovo što učinilo u popularizaciji znanosti među djecom i mladima na području Jastrebarskog, kroz adekvatne programe i radionice predstavit će se u školama diljem Hrvatske.

(foto: Facebook/Grad Jastrebarsko)

Podijeli