°C 12

Planinari uređivali Japetić i "zaradili" novčane kazne

17.12.2018.

Redakcija

Petorica članova Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko kažnjeni su svaki sa po 500 kuna zbog kršenja Zakona o zaštiti prirode jer su tijekom akcije uređenja piramide parkirali na području Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Krajem svibnja volonteri su svoje automobile ostavili stotinjak metara od vrha Japetića gdje se nalazi piramida koju su tada uređivali. Bila su to osobna vozila u kojima je dopremljeno više od 500 kg opreme i materijala potrebnih za akciju obnove piramide na Japetiću koju članovi HPD Jastrebarsko organiziraju svakih 10 godina, prenosi Zagrebački list. Na dvodnevnoj radnoj akciji sudjelovalo je 49 planinara volontera, a volonteri su radove detaljno opisali na svojim stranicama.

Radna akcija obnove piramide je pismeno i usmeno najavljena ravnatelju i glavnom čuvaru Parka, a nakon volonterske akcije cijelo područje je počišćeno i nikakav trag nije ostao iza njih osim ugažene trave kuda su prošli automobilima.

Pet mjeseci kasnije petorica planinara i volontera na kućne adrese dobilo je dopise kojima se traže podaci o vozačima koje su dostavili te su potom kažnjeni s kaznom u iznosu 500 kuna po vozilu. Puno je manje to od sredstva i vremena koje troše na održavanje planinarske infrastrukture i razvoj planinarstva na Japetiću. Iz Parka prirode poručili su kako kazna nije usljedila zbog parkiranja na području Parka, već su se parkirali u Rezervatu šumske vegetacije Japetić gdje postoji zabrana prometovanja motornim vozilima te da je kazna bila 250 kuna.

 

(foto: HPD Jastrebarsko)