Novosti Sport Događanja

Počela je nova školska godina i nova generacija prvašića morat će naučiti sigurno prijeći put od doma do škole

05.09.2022. / Redakcija

Diljem Hrvatske u osnovnoškolske će klupe po prvi puta je sjelo oko 36 tisuća prvašića, od čega oko 10.500 učenika na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, koji će na našim prometnicama započeti svoje samostalno sudjelovanje u prometu.

- Stoga s prvim danima nove školske godine Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija po 28 puta zaredom (1995. godine) započinju svima poznatu akciju „Poštujte naše znakove“, s ciljem učenja mališana i prevencije potencijalnih neželjenih događaja u trenutcima njihovih velikih radosti. Osim podučavanja naših najmanjih, ujedno i najranjivijih sudionika u prometu, akcija se provodi i s ciljem podsjećanja odraslih, prvenstveno vozača i roditelja, o važnosti smirenog i sigurnog sudjelovanja u prometu te beskompromisnog pridržavanja svih prometnih propisa – poručili su iz policije.

Kao dio akcije, policija je već s predstavnicima tijela nadležnih za promet obavila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola, kako bi se na vrijeme uklonili i popravili eventualno uočeni nedostaci.
Policijski će službenici, u dogovoru s ravnateljima i djelatnicima škola, u narednom razdoblju posjetiti sve osnove škole i prvašićima održati 20-minutno predavanje na temu propisnog i poželjnog ponašanja djece, kao i onih koji o njima brinu, u prometu na cestama.

Na prvom roditeljskom sastanku roditeljima roditelji će dobiti sve upute o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu, dok će tijekom čitavog rujna, svakoga dana, a posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola.

Temeljna zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor odvijanja prometa, a po potrebi i upravljati prometom, je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika. Uz to će, naravno, policija poduzimati i sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu.

- Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola te će u istom razdoblju pojačano kontrolirati i brzinu kretanja vozila na prometnicama u zonama škola i represivno djelovati na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine – poručili su iz policije.

Podijeli