°C -5

Počinje škola u doba korone: Evo koje promjene očekuju jaskanske đake

26.08.2020.

Maja Peranić

Školska godina počinje 7. rujna, ove godine na žalost, u posebnim okolnostima izazvanima epidemijom, pa i u skladu s uputama Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Za novi i drugačiji početak pripremaju se i u jaskanskim školama.

Brojne promjene u izvođenju i organizaciji nastave očekuju učenike i njihove učitelje, od nošenja maski, držanje distance, dezinfekcije prostora, a ravnateljica Sanja Sertić rekla nam je na koji će se način to organizirati u OŠ Ljubo Babić.

-Ogromna smo škola puno je učenika i uvijek je, zna se gužva u školi, a sad se mi moramo prilagoditi na način na koji to možemo. Počet ćemo s nastavom 7.rujna i prema svim uputama koje je dao Zavod – rekla nam je za početak.

Svatko u svojoj učionici, maske na hodnicima

Najveće promjene tiču se ograničavanja kretanja učenika unutar škole i nastojanja da se ispoštuje uputa o distanci. Učenici će u određenim situacijama trebati nositi zaštitne maske i neće se smjeti zadržavati u hodnicima.

-Predmetna nastava, dakle učenici od 5. do 8. razreda, se neće seliti po učionicama, već će svaki razred imati svoju učionicu. Također, ovo prvo, još uvijek ljetno vrijeme, se neće koristiti garderobni ormarići nego će učenici imati stvari u vrećicama kraj sebe. Trenutno razmještamo klupe i nadamo se da ćemo uspjeti napraviti dovoljan razmak da nećemo trebati stalno imati maske, osim u većim razredima gdje to neće biti moguće. Djeca će morati nositi maske dok borave u hodnicima-objasnila je ravnateljica.

Maske za učitelje i nastavnike nabavit će škola, dok se za nabavku maski za učenike još čeka potvrda osnivača – Zagrebačke županije.

Prehrana u razredima, nastava u prirodi

-Što se tiče prehrane, hrana će se nastojati dijeliti po razredima da se ne gužvamo u blagovaonici. A nastava tjelesnog odgoja i prirode i društva nastojat ćemo da se izvodi vani dok je još lijepo jesensko vrijeme. Ulazit će se na dva ulaza na prednji i ulaz kod dvorane. Djeca se neće zadržavati nego odmah ulaziti u razrede. Neće biti miješanja učenika niti prilikom dežurstva – dodala je ravnateljica Sertić istaknuvši kako će učenici svaki dan prije dolaska u školu kod kuće morati izmjeriti temperaturu.

Ravnateljica napominje da će kao škola nastojati sve upute Zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera ispoštivati koliko god je to moguće, no neke stvari ipak se neće moći organizirati.

-Nećemo moći da organizirati da nastava počinje u različito vrijeme i to zbog velikog broja učenika putnika. Nismo u mogućnosti organizirati im prijevoz u različitom vremenu – kazala je Sertić.

Što se Područnih škola tiče, u njima ne bi trebalo biti problema s organizacijom s obzirom na to da se radi o malom broju učenika i manjim sredinama, ističe ravnateljica, dok je u matičnoj školi organizacija ipak zahtjevnija i svima predstavlja izazov.

-Nije nam lako pogotovo zbog veličine škole i broja učenika i djelatnika. Niti raspored nije lako složiti, ali radimo najbolje što možemo i isto tako očekujemo i razumijevanje i podršku roditelja i učenika. Pratit ćemo razvoj situacije i ponašati se u skladu sa svim mjerama i propisima koje se donesu – naglasila je Sertić.

Idućeg tjedna očekuje se i sastanak sa Zagrebačkom županijom kao i sastanak s ministarstvom na kojem će se donijeti još detaljnije upute za nastavnu godinu, kazala je Sertić.