°C 1

Predstavljene nove mjere: Zatvaraju se kafići, restorani, teretane, obustavljaju svadbe, ali i mise

26.11.2020.

Petar Brnada

Premijer Andrej Plenković danas u 14 sati na konferenciji za medije predstavio je najrestriktivniji set mjera još od proljetnog lockdowna kojim će se pokušati obuzdati širenje koronavirusa.

Kako je otkrio premijer, nove mjere stupaju na snagu u subotu, 28. studenog, a vrijedit će najmanje do 21. prosinca, uz naglasak na najmanje.

-Nastojimo uoči samog Božića napraviti napor koji će nam omogućiti učinkovitiju borbu protiv koronavirusa. Prvi puta smo iznad broja od 4000 zaraženih, moramo poduzeti dodatne mjere- rekao je Plenković na početku današnje sjednice Vlade.

-Još jednom ponavljam da odgovornim ponašanjem štitimo jedni drugi jer nam dolaze teški dani, a ne znamo koliko će pandemija trajati. Upozoravali smo da nužnost izbjegavanja nepotrebnih druženja jer su to glavni izvori zaraze. 25 listopada postrožili smo mjere i ograničili javna okupljanja što je smanjilo rast oboljelih, ali nažalost nedovoljno. Osobna je odgovornost daleko je najučinkovitija od svih mjera i zato smo neprestano pozivali na osobnu odgovornost i izbjegavali pooštravanje mjera. U više navrata sam naglasio da o svima nama ovisi hoćemo li spasiti tuđe živote i tisuće radnih mjesta i gospodarsku aktivnost. Pozivali  smo sve na maksimalnu odgovornost i solidarnost i govorili da se situacija može pogoršati. Sada smo primorani dodatnim mjerama pokušati suzbiti širenje epidemije- rekao je Plenković.

Pritom je naglasio da bez obzira na mjere koje će stupiti na snagu u subotu daljnja dinamika zaštite od virusa ovisi opet o svakome od nas. Ako se ne budem pridržavali mjera zaraza će se nastaviti širit pa možda ni ove mjere neće biti dostatne, proučio je.

-Prema statističkim podacima jedna od 58 zaraženih osoba nažalost će preminuti. Sličan omjer je svugdje u svijetu i tu činjenicu treba osvijetliti Na 9 hospitaliziranih osoba jedna će preminuti. Brojne osobe koje su preboljele virus imaju trajne posljedice. Stoga još jednom apeliram da se držimo mjera, nosimo maske i držimo distancu, a osobito da nosimo maske u zatvorenim prostorima, da se ne rukujemo i da izbjegavamo svaki fizički kontakt koji nije nužan. Da odgodimo obiteljska i prijateljska druženja s većim brojem ljudi. Ponovit ću još jednom, naš je cilj da vodimo računa o četiri aspekta. Prvi je da provodimo  mjere, drugo da proširimo krug testiranja, treće da održimo zdravstveni sustav i četvrto da se učinkovito pripremimo za distribuciju cjepiva- rekao je premijer pa potom iznio nove mjere.

Zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja s više od 25 osoba. Na privatnim okupljanjima prisutno može biti najviše 10 osoba.

Obavezno je korištenje maski na otvorenom kada nije moguće držati distancu.

Javna okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najviše do 22 sata.

Također, obustavljaju se svadbene svečanosti, a na pogrebima može biti najviše 25 osoba, dok se sućut ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Obaveza je stanara, predstavnika javnih ustanova, predstavnika stanara i sl. da redovito dezinficiraju površine.

Organizatori okupljanja obavezni su osigurati da se provjetravaju prostori i da se svi pridržavaju mjera

Što se tiče javnog prijevoza, Plenković je kazao da ne smije prelaziti 40% raspoloživih mjera.

Vozači i ostali zaposlenici i putnici obavezni su imati maske na licu.

Kada je riječ o trgovinama i trgovačkim centrima na ulazima u njih mora se jasno istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca koji mogu biti u prostoru. Obavezna je pojačana mjera higijene i čišćenja prostora.

Ograničenje je uvedeno i za pekarnice koje mogu raditi do 22 sata. I dalje vrijedi zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati.

Obustavlja se rad kasina i kladionica te rad sajmova ili drugih turističkih događaja gdje se prodaju proizvodi i okupljaju ljudi.

Što se tiče ugostiteljskih objekata, obustavlja se rad kafića i restorana osim skupina hotela i kampova osim hotela i kampova koji mogu usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja.

Istodobno ugostiteljskim objektima, kavanama, konobama i onima iz skupine barovi dozvoljena je priprema i dostava hrane u radnom vremenu kao da smo u 2019. godini.

Kada je riječ o sportu obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi osim za sportaše 1.,2. i 3. skupine, a sva natjecanja su bez gledatelja.

Obustavlja se i rad teretana, fitness centara, kao i rad dječjih igraonica i plesnih škola.

Također, obustavljene su i probe amaterskih zborova, a isto se odnosi i na crkvene zborove.

U kino može ući točno limitirani broj ljudi prema broju kvadrata, ali nema pića i hrane.

Škole stranih jezika mogu svoju djelatnost obavljati samo online. Što se tiče autoškola, teoretski dio nastave mora se provoditi online, a vožnja uz poštivanje mjera.

Kada su u pitanju misna slavlja, preporuka je da se prenose preko radija i TV programa i na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju bez ulaska u vjerske objekte. Premijer je kazao da na misama može biti najviše 25 ljudi.

-Paket je to koji se nadovezuje na mjere od prije nekoliko tjedana i zadnje mjere, kako bismo nastojali poduzeti aktivnosti koje će usporiti i smanjiti širenje zaraze i broj hospitaliziranih i oboljelih sugrađana, a naravno i smanjiti broj onih koji su nažalost preminuli. Važno je imati da umu da ove mjere imaju konkretnu epidemiološku podlogu. Uz to, nastojat ćemo dodatnim testiranjima utvrditi trendove zaraze te u konačnici pripremiti se za distribuciju cjepiva jednom kada ono dođe u Hrvatsku- poručio je Plenković.