Novosti Sport Događanja

Preminuo je bivši župan Zagrebačke županije Branimir Pasecky

31.10.2022. / Redakcija

Rođen je 26. siječnja 1931. u Smederevu gdje je proveo prvih sedam dana života, a potom doseljava u Jastrebarsko u kojem živi do kraja svog života.

U bogatoj političkoj biografiji gospodina Branimira Paseckog stoji da je bio osnivač Hrvatske demokratske zajednice, sedam godina predsjednik negdašnje općine, odnosno gradonačelnik Jastrebarskog, četiri godine obnašao je dužnost župana Zagrebačke županije (1997-2001.), saborski zastupnik bio je u tri mandata, član najviših tijela HDZ-a, predsjednik Županijskog i Gradskog odbora HDZ-a.

Žitelji jaskanskog kraja posebno ga pamte kao velikog domoljuba koji je u vrijeme Domovinskog rata uspješno vodio Zbor narodne garde i obranu na Kupi, kao i blokadu jedne od najjačih tenkovskih jedinica. Vodio je dugotrajne, teške i neizvjesne pregovore s komandantom jaskanskog garnizona, koji su rezultirali mirnim odlaskom jugo-vojske iz Jastrebarskog, 13. studenog, koji se obilježava kao Dan grada.

Branimir Pasecky, nositelj je brojnih odličja i priznanja. Nagrađen je Redom Ante Starčevića, Redom Hrvatskog trolista, Redom Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića, Spomenicom domovinskog rata 90.-92., Poveljom Zagrebačke županije za životno djelo, Nagradom grada 1998. godine, te nizom drugih odličja i priznanja.

Posljednji ispraćaj Branimira Paseckog bit će u srijedu 2. studenoga u 15 sati na Gradskom groblju u Jastrebarskom.

Foto: zagrabacka-zupanija.hr

Podijeli