Novosti Sport Događanja

Procvat poduzetničke zone Pisarovina, prodano 81% zemljišta! Načelnik Kovačić: Poduzetnici nam se svakodnevno javljaju

11.11.2021. / Maja Peranić

U Općini Pisarovina održana je završna konferencija za medije projekta „Razvoj infrastrukture poduzetničke zone Pisarovina“. Načelnik Općine Pisarovina Tomo Kovačić istaknuo je rezultate i ostvarene ciljeve ovog projekta vrijednog više od 16 milijuna kuna, od čega je bespovratnih sredstava preko 9,5 milijuna kuna.

Gospodarska zona Pisarovina osnovana je 2005. godine na površini od otprilike 25 hektara, a tada je započet i projekt gospodarske zone, a iako se radi o području udaljenijem od većih gradova i važnih prometnica, danas se ona prostire na gotovo 103 hektara od čega je više od 84 hektara površine prodano.

-Pod našom infrastrukturom imamo 16.2 hektara, a slobodno za prodaju imamo još samo 4.1 hektar, odnosno još 16 hektara površine koji će nam donirati Republika Hrvatska. Do danas je zemljište kupilo 77 poduzetnika te je izgrađeno 15 poslovnih objekata i pogona koji zapošljavaju preko 470 radnika-istaknuo je ponosno načelnik Kovačić.

U izgradnju infrastrukture je od 2005. do danas utrošeno preko 46 milijuna kuna, od čega je gotovo 18 milijuna kuna sredstava Općine, gotovo 8 milijuna kuna sufinancirala je Zagrebačka županija dok je Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva sufinanciralo preko 9 milijuna kuna. Značajna su sredstva uložile i Hrvatske vode, preko 4 milijuna, dok je iz Europskih fondova povučeno gotovo 10 milijuna kuna.

Konačnim završetkom projekta stvoreni su i uvjeti za priključenje na kompletnu infrastruktur, istaknuo je načelnik Općine, a očekuje se i znatno poboljšanje prometne povezanosti s autocestom Zagreb-Karlovac izgradnjom državne ceste od čvora Zdenčina do Pisarovine te do mosta na Kupi.

-Općina će i dalje poticati i stimulirati poduzetnike za kupnju s niskom cijenom, niskim komunalnim doprinosom i komunalnom naknadom. Drago mi je da se novi poduzetnici javljaju svaki dan sa željom za kupnju zemljišta u našoj zoni – rekao je načelnik Kovačić.

Glavni cilj ovog projekta bilo je maksimalno ulaganje u napredak i razvoj kvalitete prometne i zelene infrastrukture općine Pisarovina, kao i općinske javne rasvjete. Projektnim programom je ojačana aktivacija, ali i samo djelovanje Poduzetničke zone Pisarovina uz važan doprinos u obliku povećanja broja investitora. Projekt je uvelike poboljšao i uvećao dostupnost, doseg i sam pristup Poduzetničkoj zoni Pisarovina te na taj način učinio ovu zonu privlačnijom potencijalnim regionalnim investitorima u budućnosti.

Ukupna vrijednost investicije je 16.766.140,00 kuna, a za provođenje projekta dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 9.578.019,22 kuna. Projekt se proveo te je finaliziran u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Prioritet 3 „Poslovna konkurentnost“, Investicijski prioritet 3a „Potpora stvaranju kapaciteta MSP-a za uključivanje u proces rasta na regionalnim, nacionalnim i međunarodnim tržištima i inovacijskim procesima“ Specifični cilj 3a2 „Omogućavanje povoljnog okruženja za osnivanje i razvoj poduzeća“ OPKK-a, financiranog sredstvima EFRR-a.

Podijeli